Gemeenteraad stelt toekomstvisie vast voor Backxlaan: liever driehoog bouwen

0275651_Backxlaan2.JPG
De gemeenteraad heeft randvoorwaarden vastgesteld voor de toekomst van de Burgemeester Backxlaan. Naast bouwplannen tot driehoog (en bij hoge uitzondering vier) is er veel aandacht voor groene zones en doorkijkjes naar het achterland.

NIEUWLEUSEN – De gemeenteraad van Dalfsen kan zich grotendeels vinden in de toekomstvisie voor de Burgemeester Backxlaan in Nieuwleusen. Ze stemde afgelopen week in met de uitgangspunten in de visie, waarin de voorwaarden zijn geschetst waaraan nieuwbouwplannen langs deze weg moeten voldoen.

Slechts op één punt paste de gemeenteraad de visie aan: de hoogte van nieuwe objecten blijft definitief beperkt tot drie bouwlagen. De raad was daar verdeeld over, want de voltallige oppositie (ChristenUnie, PvdA, D66 en VVD) was daar tegen, maar met steun van de twee coalitiepartijen Gemeentebelangen en CDA was er toch een meerderheid voor het amendement. Het betekent concreet dat initiatieven voor nieuwbouw langs de Burgemeester Backxlaan bij voorkeur hooguit drie bouwlagen mogen gaan tellen. Dat geldt voor zones die daar in de toekomstvisie voor zijn aangewezen. Voor vier bouwlagen kan alleen een uitzondering gemaakt worden wanneer de initiatiefnemer erin slaagt om de gemeenteraad met goede redenen te overtuigen.

Veel nieuwbouw

De oppositiepartijen vinden een vrijere bouwhoogte wenselijk omdat ze dat nodig vinden als er veel nieuwe woningen moeten worden bijgebouwd. “En de Backxlaan is bij uitstek de plek waar dat kan”, aldus PvdA-fractievoorzitter Leander Broere. “Als plannenmakers de ruimte krijgen voor creativiteit, kunnen woningen betaalbaarder worden voor een brede doelgroep. En ondergronds parkeren is met drie bouwlagen niet haalbaar.” Gerrit Jan Veldhuis vindt zelfs vijf bouwlagen op enkele locaties langs de Backxlaan bespreekbaar. Gemeentebelangen en CDA kijken daar anders naar. Jelle Hekman (Gemeentebelangen) denkt dat er veel onnodige discussie ontstaat als planontwikkelaars vier bouwlagen als norm hanteren. CDA’er Roel Kouwen was dat met hem eens: “Je voorkomt dat je carte blanche heeft aan initiatiefnemers. Met deze accentverschuiving zeg je ‘nee, tenzij’ in plaats van ‘ja, mits’.”

Voor het overige kan de Dalfser politiek zich helemaal vinden in de Toekomstvisie Backxlaan. Die kwam het afgelopen jaar tot stand via verschillende bewonersbijeenkomsten en enquêtes. Uitgangspunt voor nieuwbouwplannen langs de ‘ruggengraat van het dorp’ is dat de laan vooral een verblijfsgebied wordt, waar voetgangers en fietsers de ruimte krijgen en automobilisten ‘te gast’ zijn. Ook worden er verschillende groene zones gewaarborgd, met doorkijkjes naar het achterland. Ook wordt de volledige weg een 30-kilometerzone, al tekende Gemeentebelangen erbij aan dat 50 km op sommige stukken aanvaardbaar is als dat veilig kan. Daarnaast moet in de nabije toekomst worden nagedacht over nieuwe ontsluitingsroutes, met name die van de nieuw te bouwen woonwijk Oosterbouwlanden.

Tekst/Foto: Hans Keesmaat

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.