Gemeente Dalfsen blijft zich inzetten voor opvang van groep tijdelijke bewoners in Lemelerveld

0275241_0272172fotowerkbezoekCvK_Heidepark.jpg
Werkbezoek: Commissaris van de Koning Andries Heidema bezocht op 19 januari opvanglocatie Heidepark

LEMELERVELD – De situatie in het aanmeldcentrum in Ter Apel blijft vragen om hulp vanuit de rest van Nederland. De gemeente Dalfsen vindt het belangrijk om een veilig en warm (tijdelijk) thuis te bieden aan mensen die huis en haard hebben achter gelaten, omdat het onveilig voor hen is in eigen land.

Daarnaast hebben gemeenten vanuit de Spreidingswet de taak om vluchtelingen op te vangen. De opvang op Heidepark loopt goed. De bewoners ervaren een warm welkom, een grote groep Lemelervelders is betrokken en organiseert veel activiteiten en het onderwijs en allerlei (sport)activiteiten lopen. Daarom heeft de gemeente Dalfsen besloten om de groep mensen op de vlucht, die nu op Heidepark in Lemelerveld verblijft, op te willen blijven vangen binnen de gemeente. Vanaf eind maart 2024 organiseert de gemeente Dalfsen ter overbrugging tot een structurele locatie, voor een periode van ongeveer 1 jaar opvang voor maximaal 120 mensen op het terrein van de vroegere Mozaïek en speelzaal aan de Prinses Margrietstraat in Lemelerveld.

Warm welkom

“De groep mensen die we nu tijdelijk opvangen op camping Heidepark in Lemelerveld willen we graag op blijven vangen. De bewoners zijn dankbaar voor het warme welkom van de inwoners van Lemelerveld en vinden steeds beter hun weg binnen ons gemeente. We zien ook een mooie en grote betrokkenheid vanuit de inwoners van Lemelerveld. Geluiden bereikten ons dat het mooi zou zijn als we deze groep in de gemeente kunnen blijven opvangen in plaats van dat ze na 29 maart terug moeten naar Ter Apel.
Daarom hebben we verder gekeken naar tijdelijke opvangmogelijkheden binnen onze gemeente. Dat was geen makkelijke zoektocht. Meerdere plekken zijn bekeken en het terrein van de vroegere Mozaïek en de speelzaal is hiervoor geschikt”, licht wethouder Jan Uitslag toe. “Samen met directe buren en aangrenzende ondernemers en organisaties gaan we in gesprek hoe we dit terrein het beste kunnen inrichten en ook en hoe we de toegangsroute van en naar de locatie het beste kunnen organiseren. Ook organiseren we net als bij de opvang bij camping Het Heidepark een informatieavond, waar alle ruimte is voor vragen en om met elkaar in gesprek te gaan. Doordat we deze groep binnen de gemeente behouden, kunnen georganiseerde activiteiten blijven doorlopen: zoals sport, onderwijs en taallessen. Uiteraard zorgen we in samenspraak met de school, kerk en omwonenden voor een veilige en prettige omgeving op en rondom deze locatie.”

Locatie

Op deze tijdelijke locatie komen units met ieder vier tot zes slaapplekken. Deze units zijn beter te verwarmen en bieden meer privacy aan de bewoners dan de huidige tenten. Daarnaast komen er een aantal units met sanitair en units om te verblijven en te eten. De gemeente Dalfsen werkt samen met Lemelerveldse ondernemers om deze opvang op korte termijn te realiseren.

Nu biedt de gemeente op verschillende, tijdelijke manieren opvang aan. De gemeenteraad heeft in juli 2023 via een motie het college gevraagd om samen met betrokken partijen en inwoners te zoeken naar één of twee geschikte, structurele opvanglocaties binnen de gemeente Dalfsen. Daarnaast heeft de gemeente vanuit de spreidingswet een taakstelling voor het opvangen van ongeveer 190 asielzoekers binnen Dalfsen. “Het proces om te komen tot een structurele opvanglocatie is echt een ander proces dan de tijdelijke opvang die we nu organiseren”, licht wethouder Uitslag toe. “Om te komen tot mogelijk geschikte locaties bepalen we eerst met elkaar de kaders, voorwaarden en criteria die van belang zijn voor het zoeken naar een geschikte locatie. Denk daarbij aan de grootte, de plek en bijvoorbeeld welke voorzieningen er in de buurt moeten zijn. Daarover gaan we in gesprek met professionals en met inwoners. Wanneer die kaders zijn bepaald, kijken we naar mogelijke locaties die passen bij deze kaders. Ook bij de zoektocht naar geschikte locaties gaan we in gesprek met inwoners. Dat is een ander traject dan deze opvang. De voorbereidingen voor dit proces zijn inmiddels opgestart.”

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.