Geen palmpasenoptocht wegens te weinig animo

0275240_Palmpasen.jpg
2017. Start van de optocht bij molen Den Oord.

OMMEN – Er is dit jaar geen palmpasenoptocht in Ommen. Te weinig deelname tijdens vorige optochten is de oorzaak. Daarmee komt een einde aan een heel oude traditie in Ommen. De organiserende vereniging ‘Gemienschop van Oll Ommer’ ziet er geen heil meer in. Vorig jaar waren er nog 23 deelnemers, te weinig, volgens de organisatie. Het eiertikken en paasvuur gaan wel door op Tweede Paasdag.

Het ‘Zwaantie op een stökkie’ met een versierde stok is een eeuwenoude traditie, waar de jeugd achter de muziek aan door het Ommer centrum liep. “We hebben er alles aan gedaan om ouders te interesseren, onder anderen met het geven workshops om te leren hoe je een zwaantje op stok moet versieren”, aldus Eddy Mooijers, bestuurslid van Oll Ommer. “Maar helaas de deelname werd elk jaar steeds minder. Daarom is besloten te stoppen.” Ooit deden er met Palmpasen veel meer kinderen mee. Een heel mooi gezicht en er werd gestreden om de mooiste stok. De paasstok staat symbool voor het sterven van Jezus, de palmtakken verwijzen naar de intocht in Jeruzalem, rozijnen worden als zilverlingen gezien en het brood stipt het laatste avondmaal aan. In Ommen kozen ze in het verleden niet voor een haan, maar voor een zwaan, zoals die op vooral Lutherse kerken is te zien.

Tweede paasdag

Op tweede paasdag wordt in Ommen wel de traditie van eiertikken gehouden. Deze typische Ommer traditie begon rond 1900 uit een creatieve ingeving onder armoedige omstandigheden. Gerrit-Jan Martens wilde rond Pasen eieren verkopen en raakte zijn handel niet kwijt. Hij bedacht het tikken van de eieren om zijn eieren aan voorbijgangers te slijten. Het eiertikken wordt nog altijd door dezelfde familie in ere gehouden: familie Martens. Erwin en zijn zoon Vincent en dochter Madelaine organiseren jaarlijks het evenement.

Het paasvuur wordt ’s avonds ontstoken op dezelfde locatie als vorig jaar: aan de Varsenerdijk, tussen de daar aanwezige volkstuintjes en het Ommerkanaal, bereikbaar via de parallelweg.

Tekst: Harry Woertink

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.