Eerste Social Sofa bij de Vechtbrug in Dalfsen onthuld

0275988_Social_Sofa.JPG

DALFSEN – Voordat het Waterfront gerealiseerd was, stonden op het oude Van Bruggenplein meerdere zitbankjes en kon men op de kademuur zitten. Deze bankjes zijn echter door de jaren heen geruisloos verdwenen.

Veel Dalfsenaren (oud en jong) maakten destijds veelvuldig gebruik van de zitplekken om elkaar te ontmoeten. Bovendien genoot men van het zicht op de Blauwe Bogen Brug, de Vecht en de drukte van al het inkomende en uitrijdende verkeer. Al met al werden de mooie en prettig zittende banken erg gemist. Maar nu staat er sinds afgelopen donderdag op het pleintje bij de Vechtbrug een Social Sofa. Deze werd onthuld door wethouder Ruud van Leeuwen. Ontworpen door Hanneke Raidt, staat deze bank op een centrale plek in het dorp met onder meer het doel de sociale samenhang te versterken. Bij de onthulling waren vele betrokkenen aanwezig. Naast de wethouder en de ontwerpster waren er ook deelnemers van Zorgboerderij Buitenplaats Vechterweerd. Zij hebben het creatieve proces op zich genomen door het bankje volledig te beplakken met mozaïeksteentjes. Een tijdrovende klus maar met een prachtig eindresultaat.

Ontmoetingsplek

“Feitelijk zou in elke straat zo’n bank moet staan”, zegt van Leeuwen. Buren, vrienden, kennissen of onbekenden kunnen elkaar dan ontmoeten en verhalen delen. De Social Sofa is een betonnen bank en weegt meer dan 1.600 kilo. In Nederland zijn al meer dan 1.500 Social Sofa’s geplaatst en Dalfsen sluit zich nu aan bij het mooie initiatief. Wethouder van Leeuwen: “We koesteren onze saamhorigheid, met de sofa in Dalfsen, die een duidelijk verwijzing biedt naar de historie want op de achterkant van de bank is de Cichoreifabriek afgebeeld en de Vechtzomp varend over de Vecht.

Tekst/Foto: Evert Jan Goos

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.