Een echte Terugwinnaar maakt van afval weer grondstof

0275025_TerugwinnaarsWethouder_André_Schuurman_bekijkt_de_pmd-containers.jpg

DALFSEN – Meer doen met afval! De gemeente Dalfsen wil meer afval recyclen. Uit het afval kunnen namelijk grondstoffen worden teruggewonnen. Helaas is het pmd-afval (plastic, metaal, drankkarton) in de gemeente Dalfsen vaak vervuild waardoor recyclen niet mogelijk is.

En één vervuilde container zorgt al voor afkeur van een hele vracht, dit brengt hoge kosten voor inwoners met zich mee. Daarom is de gemeente Dalfsen de actie Terugwinnaars gestart in samenwerking met afvalinzamelaar ROVA. Inwoners van de gemeente Dalfsen scheiden al afval, maar toch is verbetering nodig. Er wordt veel vervuiling tussen het pmd-afval gevonden. Hierdoor kan uit het afval geen nieuwe grondstoffen gewonnen worden om nieuwe producten te maken. Pmd wordt bijvoorbeeld gebruikt voor het maken van nieuwe verpakkingen, bankjes en bloembakken.

Vervuild afval

Zelfs een kleine hoeveelheid vervuild afval kan grote gevolgen hebben. Als slechts één container met pmd afval uit de wijk vervuild is, wordt de hele inhoud van de ROVA-vrachtwagen afgekeurd. Deze vracht belandt bij het restafval en wordt verbrand. Het verbranden van afval kost veel geld, terwijl goed gescheiden afval juist geld oplevert omdat hieruit nieuwe grondstoffen worden gewonnen. We betalen hier allemaal aan mee. Afval scheiden is dus goed voor de portemonnee en beter voor het milieu.

Terugwinnaars

Terugwinnaars is bedoeld om inwoners bewust te maken van wat pmd is en waarom het belangrijk is om te scheiden. Wethouder André Schuurman benadrukt het belang van een duurzame aanpak: “We streven naar een leefomgeving waarin zoveel mogelijk grondstoffen worden hergebruikt. We moeten zuinig zijn op onze grondstoffen. Dit vereist een gezamenlijke inspanning van alle inwoners. Want afval scheiden is best eenvoudig.”

Hangkaartje

Om inwoners te helpen met het scheiden van hun afval gaan zogenaamde ‘Voorlopers’ van de ROVA de wijk in. Deze Voorlopers controleren de inhoud van de container. André Schuurman: “Als blijkt dat de container vervuild is dan wordt de container niet geleegd. Met een hangkaartje wordt aangegeven wat verwijderd moet worden. Daarna krijgt de inwoner de mogelijkheid om een week later de niet vervuilde container weer aan de weg te zetten.”

De gemeente Dalfsen zet zich in voor een duurzame toekomst waarin afval wordt gezien als een waardevolle bron van grondstoffen. Met de steun van alle inwoners kunnen we samen een verschil maken en bijdragen aan een schonere en groenere omgeving voor toekomstige generaties.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.