De Spil heeft nieuwe manager én nieuwe horecachef: ‘Meer faciliteren dan organiseren’

0276010_nieuwe_managers_De_Spil2.JPG

NIEUWLEUSEN – Ze waren op zoek naar één kandidaat voor de functie van algemeen directeur. Maar in plaats daarvan heeft kulturhus De Spil in Nieuwleusen twéé nieuwe ‘spilfiguren’ gecontracteerd. Afgelopen vrijdagmiddag plaatsten zowel Jesse Aalbers als Rob Smink hun handtekening onder het arbeidscontract dat hen verbindt aan het kulturhus. Jesse Aalbers gaat per 1 juni aan de slag, Rob Smink per 1 mei.

Het bestuur van De Spil is blij met de nieuwe aanwinsten. “We hadden drie sollicitanten op de functie”, vertelt bestuursvoorzitter Hans Groenhuis. “Daarvan bleven er na de eerste gesprekken twee over. Jesse voelde veel voor de managersfunctie, terwijl Rob vooral interesse had in het horecagedeelte. Omdat we die tak ook wat steviger willen neerzetten, besloten we hen beiden aan te nemen.”
Als hij straks in dienst treedt, is Jesse (20) naar verwachting kersvers afgestudeerd aan de CALO in Zwolle, waar hij de vierjarige opleiding sportkunde afrondt. “Met die opleiding kun je veel kanten op”, weet hij. “Maar ik kwam er gaandeweg achter dat ik niet zozeer als coach voor een groep wil staan, maar een voorkeur heb voor de marketingkant van de sport en de organisatorische aspecten. Dat sluit goed aan bij wat er hier van me verwacht wordt.”

Goede mix

Het bestuur is blij dat Aalbers voor De Spil heeft gekozen. “Jesse is jong en we kunnen van hem leren. Op zijn beurt kan hij weer leren van de huidige groep medewerkers in De Spil en het bestuur. Ik denk dat elkaar prima kunnen aanvullen. Er ontstaat een goede mix van jong talent en ervaring.” Met dat laatste doelt hij op uitvoerend coördinator Jan Kats, maar ook op de nieuwe horecamanager.
Nieuwleusenaar Rob Smink krijgt per 1 mei de eindverantwoordelijkheid voor de horeca in De Spil. Ook daar is het bestuur blij mee. Groenhuis: “Onze horeca kan en moet beter presteren. We willen onze horecafunctie wat steviger neerzetten. Onder Robs ervaren leiding gaan onze horecamensen een mooie tijd tegemoet. Wij zijn ervan overtuigd dat hij een boost aan ons grand-café kan geven.” De nieuwe krachten kennen Nieuwleusen goed. Want hoewel hij in het naburige Punthorst woont, groeide Aalbers op in Nieuwleusen en is daar ook actief in het verenigingsleven.

‘Meer faciliteren’

De Spil zocht al enige tijd naar een opvolger van de vorig jaar augustus vertrokken manager Stefan Keijzer. De wisseling van de wacht leidt ook tot een iets andere invulling van de functie van het kulturhus. Waar men de eerste vijf jaar niet alleen de ruimte gaf aan initiatieven uit de bevolking, organiseerde De Spil ook zelf de nodige activiteiten. Dat laatste komt op een lager pitje te staan.

Geïnvesteerd

Het kulturhus heeft zich na vijf jaar een vaste plek verworven in het dorp. “Het gaat goed, de hallen zijn bijna altijd vol”, vat Groenhuis samen. “Maar we begonnen destijds vanuit het nulpunt. De afgelopen jaren hebben we laten zien wat we in huis hebben, wat hier mogelijk is. Daar hebben we in geïnvesteerd, ook met eigen evenementen. Nu zijn we op een punt aanbeland dat we dat wel bewezen hebben. Dat betekent dat we nu minder eigen programma-onderdelen organiseren, maar juist meer ruimte bieden aan inwoners en andere mensen die eigen initiatieven hier gestalte willen geven. We zullen vooral meer faciliteren in plaats van organiseren.”

Dat laatste is mede ingegeven door de harmonisatie van de kulturhusen in de vijf kernen, die de gemeente Dalfsen vorig najaar doorvoerde. Daarmee trok de gemeente de – soms grote – verschillen die waren ontstaan doordat de kulturhusen zich in elke kern autonoom ontwikkelden. De respectievelijke subsidies zijn meer in balans gebracht, passend bij de grootte en functie van elk kulturhus. “We zullen ook zelf moeten zorgen voor een betere balans in de budgettering”, weet Groenhuis. “Met deze twee nieuwe krachten beginnen we echt aan een nieuw hoofdstuk.”

Tekst/Foto: Hans Keesmaat

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.