De lente is in aantocht

0275774_Lente_2024_-_3.jpg

OMMEN – Stukje bij beetje verdringt het daglicht de duisternis. De dagen worden langer. De temperatuur stijgt. Het grasland, lang dor en verschoten wordt frisgroen. Aan de struiken verschijnt bloesem en het geboomte bot uit, de knoppen staan op springen. De natuur ontwaakt. Een enkele citroenvlinders fladdert opgewekt rond. De lente is in aantocht. Frühling zeggen de Duisters, een mooi woord.

Fietsend en slingerend door het ontsloten buurtschap Varsen zie je hier en daar kieviten buitelen. Veel minder dan eind vorige eeuw, maar oké, godzijdank zijn ze er nog, deze fenomenale luchtacrobaten. Voor een oversteek met het fietspontje nabij Erve Vechtdal is het nog te vroeg, maar lang gaat het niet meer duren voor de ‘heen en weer’ te water wordt gelaten en de oversteek richting Vilsteren gemaakt kan worden.

Eksters hebben een hoge eik uitverkoren om een ingenieuze nest te bouwen en de ooievaars hebben claims gelegd op de beschikbare bouwplekken. De hoge paal in het weiland achter B&B De Rieten Deken is een A-locatie en al jaren bezet. Voor andere koppels is het iets meer behelpen, maar het heeft er alle schijn van dat elk koppel een stek heeft gevonden. Zo heeft een ooievaarsstel beslag gelegd op de bovenkant van een voedersilo bij boer Bolks. Een ander duo heeft een oud kraaiennest verbouwd en uitgebreid tot toekomstige kraamkamer. Met zo weinig huisvestingsmogelijkheden moet je niet angstig of verlegen zijn aangelegd. Ook in een knotwilg pal aan het fietspad nabij resort de Arendshorst zetelt een ooievaarskoppel, dat zich niets lijkt aan te trekken van passerende fietstoeristen. Elk jaar herhaalt de natuur zich schaamteloos, vervelen doet het nooit.

Tekst/Foto’s: Willem Lampe

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.