De Darde Klokke over Ommer historie

OMMEN – In de nieuwste uitgave van het Ommer historisch tijdschrift De Darde Klokke (210) dit keer aandacht voor Ommen toen en nu en wat bleef en verdween. Ook de Tweede Wereldoorlog is onderwerp en er worden een tweetal verdwenen coöperaties beschreven.

Over Ommen toen en nu en wat bleef en verdween, wordt geconstateerd dat in het historische centrum van Ommen veel oude panden afgebroken zijn of veranderd. In gedachten wordt een rondje Ommen gemaakt met de jammerlijke opmerking dat het oude bekende silhouet met de kerk en vooraan de huizen van Albert Gort, Bosscher en Welink, door sloop is verdwenen. Vroeger kon je ook wandelen door de Laarakkers met het rijpe koren langs de paden of de iepen paars van de bloei en de bermen wit van het fluitenkruid. In Ommen zelf vroeger de oude geveltjes met de blinden, historische en markante gebouwen als de Nederlands Hervormde kerk, de Synagoge, de kantoorboekhandel van Van Eerten, Kantongerechtsgebouw, eierhal en oude apotheek. Zij bepaalden het stadsbeeld in de eerste helft van de vorige eeuw. Veel historiciteit is helaas verdwenen.

Tweede Wereldoorlog

Over de Tweede Wereldoorlog een verhaal over het onderduiken van vliegers van gecrashte vliegtuigen. Zo wordt een naam bekend in de persoon van de Amerikaan Franklin D. Coslett, die bij Jan Seigers in de Wolfskuil ondergedoken heeft gezeten, samen met Czeslaw Oberdak, een gecrashte Poolse vlieger.
Verder over koerierster Hilly Bosma. Wie was zij? Na intensief speurwerk blijkt het te gaan om een dochter van Romke Bosma, die in de oorlog volop in het verzet zat. Maar het blijkt dat ook Hilly zich heel verdienstelijk maakte als koerierster. Het complete verhaal van Hilly Bosma is te lezen in de jongste uitgave van De Darde Klokke die ook gaat over het verdwijnen van de Coöperatieve Stoomzuivelfabriek “de Vechtstreek” en de Boerenleenbanken in Ommen.
Abonnees van de kwartaaluitgave van De Darde Klokke krijgen het tijdschrift thuis toegestuurd. Losse nummers van De Darde Klokke zijn te koop bij Read Shop aan de Kruisstraat 3 in Ommen.

Tekst: Harry Woertink

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.