Baron Mulertstichting subsidieert weer initiatieven in de gezondheidszorg, maar de opzet is veranderd

0275265_Baron_Mulertstichting.JPG
Hans Vroomen en Gerard Marsman de huidige bestuursleden van de F.E. baron Mulertstichting met het familiewapen van het geslacht Mulert. Vanaf heden kunnen organisaties die zonder winstoogmerk actief zijn op het gebied van de gezondheidszorg weer een aanvraag voor een subsidie indienen.

OMMEN – Dit jaar stelt de F.E. Baron Mulertstichting weer financiële bijdragen beschikbaar voor grotere projecten in de gezondheidszorg. Dat gebeurt dan voor het eerst in drie jaar, en die lange periode heeft alles te maken met aanpassingen, zowel in de organisatie als in de vorm waarin de bijdragen worden verstrekt. “Op deze manier willen we meer recht doen aan de oorspronkelijke bedoeling van de baron”, aldus stichtingsbestuurslid Hans Vroomen, tevens burgemeester van Ommen.

De F.E. Baron Mulertstichting ondersteunt sinds 1996 jaarlijks incidenteel doelen of projecten op terreinen als de gezondheidszorg, het sociaal domein, sport en cultuur binnen de gemeente Ommen. Vrijwilligersorganisaties of initiatieven van inwoners konden een aanvraag voor financiële ondersteuning indienen, die dan beoordeeld werd. Dat leidde soms tot tientallen aanvragen, die dan vaak een relatief klein bedrag ontvingen.

Testament

De F.E. Baron Mulertstichting komt voort uit de nalatenschap van Frederik Eliza baron Mulert (1858-1933), een telg van het adellijk geslacht Mulert. Zijn betrokkenheid met het welzijn van de lokale bevolking kwam mede tot uiting in zijn testament, waarin hij vastlegde dat de gemeente Ommen ‘universeel erfgenaam’ was. “In de praktijk betekende dat dat er jaarlijks bedragen beschikbaar zouden worden gesteld voor het welzijn van de inwoners, met de nadruk op de gezondheidszorg”, legt stichtingsvoorzitter Gerard Marsman uit. “Omdat er soms jaarlijks tientallen aanvragen binnenkwamen, is dat in de loop der jaren verbreed tot meerdere terreinen en kleinere bedragen. Met de nieuwe werkwijze willen we terug naar het oorspronkelijke gedachtegoed van de baron en het doel dat hij in zijn testament heeft laten vastleggen. Dat betekent dat de gezondheidszorg weer centraal komt te staan.”
“Bovendien”, vult Hans Vroomen aan, “was het de bedoeling van de baron dat de financiële bijdragen ‘een zo groot mogelijke’ impact op de samenleving zouden hebben. Daarom hanteren we voortaan vaste en grotere bedragen. We willen nu één grote subsidie van 30.000 euro beschikbaar stellen aan een project in de gezondheidszorg, de zogeheten F.E. baron Mulert-subsidie. Eventueel kunnen we besluiten om dat bedrag te splitsen over twee aanvragen van elk 15.000 euro. Daarnaast zijn er jaarlijks twee kleinere bijdragen van twee keer 2500 euro beschikbaar, de zogeheten Baron’s stimuleringssubsidie.”

Afstand tot de gemeente

Het betekent dat er jaarlijks een totaalbedrag van 35.000 euro beschikbaar is. Gerard Marsman: “Dat beleid stellen we nu in elk geval voor vier jaar vast. Dat biedt stabiliteit en herkenbaarheid; daarna zullen we het opnieuw bekijken.”
Om de stichting meer op afstand van de gemeente en van de Participatieraad Sociaal Domein te zetten, wordt binnenkort een procedure in gang gezet om een nieuw bestuur samen te stellen. Het is de bedoeling dat de bestuurlijke verantwoordelijkheid deze zomer wordt overgedragen. Eveneens in dat kader wil de stichting ook het landhuis Piet Hein verkopen. Dit landhuis was vroeger de woning van de baron. Hij liet in zijn testament vastleggen dat het landhuis aan de Zeesserweg 5 na zijn dood zou worden gebruikt voor verpleging van zieken. Het landhuis fungeerde onder meer als dagsanatorium, kraamcentrum en sociaal-cultureel werk. De bedoeling is dat het landhuis nog voor de zomer is verkocht, waarmee de banden met de gemeente Ommen grotendeels worden doorgeknipt.

Aanvraag indienen

Aanvragen voor een financiële bijdragen kunnen vanaf heden (tot 1 mei) worden ingediend door bijvoorbeeld vrijwilligersorganisaties en burgerinitiatieven zonder winstoogmerk. Er zijn enkele voorwaarden aan verbonden. Zo moet de activiteit, op het terrein van de gezondheids- en welzijnszorg, passen binnen de doelstelling van de Mulertstichting en de activiteit moet niet op een andere wijze kunnen worden gefinancierd. De subsidie is in de eerste plaats bestemd voor instellingen die actief zijn binnen de gemeente Ommen en in de tweede plaats voor instellingen die zich (mede) inzetten voor inwoners uit de gemeente Ommen. Aanvullende informatie over het indienen van een aanvraag is te vinden op de onlangs gelanceerde website

www.baronmulert.nl

Tekst/Foto: Hans Keesmaat

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.