Tweede Wereldoorlog Fiets-Toer-tocht

0274846_Johan_Overweg.JPG
Johan Overweg hier als verzamelaar van materiaal uit de Tweede Wereldoorlog.

OMMEN – Als vrijwilliger bij het Historisch Rijwiel Museum Ommen organiseert Johan Overweg fiets-toer-tochten met gids in de omgeving van Ommen. Thema is de Tweede Wereldoorlog. Onderweg worden plekken bezocht die te maken hebben met de oorlog van 1940-1945.

De eerste is op zaterdag 13 april om 13.00 uur vanaf de Hessel Mulertbrug. De volgende Tweede Wereldoorlog-fiets-toer-tochten vinden plaats op: zaterdag 27 april, zaterdag 11 mei, zaterdag 25 mei, woensdag 10 juli en tot slot op zaterdag 20 juli. Aanvang is telkens om 13.00 uur en de kosten bedragen tien euro per persoon. “In de Tweede Wereldoorlog hebben in en rondom Ommen verschillende gebeurtenissen plaatsgevonden. Het is belangrijk dat de geschiedenis van deze periode niet vergeten wordt”, aldus Johan Overweg, die zelf als gids op een Fongers fiets van 1940 meefietst. “In mijn fietstassen heb ik spullen uit de oorlog bij me en foto’s waarmee ik het verhaal onderweg kan verduidelijken.” Tijdens de toertocht komen de deelnemers langs en op locaties waartussen 1940 en1945 verschillende gebeurtenissen hebben plaatsgevonden. De gids voorziet de deelnemers uitgebreid van informatie en is dus herkenbaar door de fiets waarop hij rijdt: deze komt uit de Tweede Wereldoorlog en oogt nostalgisch.

Hand in hand

Het is een tocht waarbij ruimte is voor vragen en gesprekken. “Enkele onderwerpen die aan bod komen zijn: het verzet, het onderduikershol, de bevrijding door de Canadezen, Kamp Erika (het vergeten kamp), vergeldingswapens, droppingsveld bij Stegeren, de Jodenvervolging, verschillende werkkampen en een vliegtuigcrash”, zegt Overweg, die verzamelaar is van alles wat met de Tweede Wereldoorlog te maken heeft. “Na de tocht hopen we dat de deelnemers zich een beeld hebben kunnen vormen bij de gebeurtenissen en locaties waar een en ander zich heeft afgespeeld”, aldus Overweg. Behalve het opdoen van kennis en geschiedenis is het ontspannen fietsen door het prachtige landschap van het Vechtdal, dit gaat hand in hand.

Fiets huren

De toer zal drie tot drieënhalf uur in beslag nemen; hier kan wat speling in zitten door het gekozen vervoersmiddel. De tocht gaat alleen door als er minimaal vijf aanmeldingen zijn. Er kunnen maximaal twintig personen meefietsen. Voor wie geen fiets heeft en wel graag mee wil doen, is er de mogelijkheid om bij het Fietsmuseum een fiets te huren. Er zijn een aantal antieke rijwielen te huur die gedurende deze tocht voor een bedrag van 5 euro gehuurd kunnen worden. Ga voor meer informatie en opgave naar

www.fietsmuseumommen.nl

Tekst: Harry Woertink
Foto: OudOmmen.nl
 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.