Stichting Dalfser Kunstlokaal wil initiatieven verbinden en wordt daarom een stichting

0274129_Kunstlokaal.JPG
Henk Riezebos sneed zaterdagmorgen samen met gemeentelijk cultuurcoördinator Irene van de Vegte de taart aan waarmee werd gevierd dat het Dalfser Kunstlokaal een stichting is geworden.

DALFSEN – Het Dalfser Kunstlokaal bestaat al sinds 2015, maar gaat vanaf half februari verder als stichting. Dat werd afgelopen zaterdagmorgen gevierd met een feestelijke bijeenkomst voor deelnemers en sympathisanten, waar initiatiefnemer Henk Riezebos de missie van deze ‘broedplek van creativiteit’ nog eens helder naar voren bracht. “We streven naar een bruisende plek, waar mensen in alle vrijheid allerlei kunstvormen kunnen beoefenen. Daarnaast willen we initiatieven verbinden en stimuleren en kunstenaars begeleiden in hun persoonlijke ontwikkeling.”

Dalfsenaar Henk Riezebos had jarenlang een eigen bouwbedrijf op de huidige plek van het Kunstlokaal, aan de Julianastraat 22. Dat bedrijf verhuisde in 2003 het industrieterrein van Dalfsen, waarna hij het in 2021 overdroeg aan een nieuwe eigenaar. De aannemer besloot om zich na zijn pensionering meer bezig te gaan houden met kunst en cultuur. De voormalige locatie van bouwbedrijf, aan de rand van het centrum van het dorp, bleef tot 2015 ongebruikt, totdat hij besloot er een creatieve werkplaats van te maken. “Ik kan het iedereen aanraden”, zei hij er zaterdagmorgen over in Het Trefpunt, de nieuwste zaal van de Trefkoele , waar de bijeenkomst plaatsvond. “Maak in je leven meer tijd vrij voor kunst en cultuur; geef het een vaste plek in je agenda. In ons leven worden we vaak door allerlei regels beknot in onze creativiteit. Creativiteit stelt je in staat om je als mens te ontwikkelen.”

Het kleinschalige initiatief kreeg al gauw bijval. Mensen kwamen er schilderen, muziek maken, toneelspelen en beeldhouwen. Het inmiddels opgeknapte pand brengt mensen en initiatieven tot elkaar, zo leert de praktijk. “Er ontstonden plannen en ideeën”, vatte Irene van der Vegte, cultuurcoördinator van de gemeente Dalfsen samen. “Henk zocht geld, maar liep er tegenaan dat je zonder organisatievorm vrijwel geen mogelijkheden hebt om subsidies in de wacht te slepen.”

Leefbaarheidssubsidie

En dus is het Dalfser Kunstlokaal sinds kort een stichting met een zeskoppig bestuur. Het heeft er inmiddels toe geleid dat de organisatie een leefbaarheidssubsidie van de provincie Overijssel in de wacht heeft gesleept, waarmee in elk geval de stichtingskosten konden worden betaald.
De volgende stap is het samenbrengen en uitwerken van ideeën. Die heeft Riezebos volop. En hij niet alleen, want ze ontstaan soms spontaan in de creatieve broedplaats. Er zijn plannen voor een musical, er komen steeds meer workshops en verschillende cultuurvormen worden samengebracht. Ook worden er voorbereidingen getroffen voor de derde editie van het Vechterweerd Event, dat gepland staat voor het weekend van 7 en 8 september. Nog niet alles is rond, maar de schildersgroep die te zijner tijd haar werk in de omgeving van de Stuw Vechterweerd tentoon wil stellen, is al begonnen met de eerste ideeën voor een verbindend thema.

Kleinschalig

Toch wil Riezebos het Dalfser Kunstlokaal kleinschalig houden. “Het hoeft niet groter te worden dan het nu is. Ik wil het laagdrempelig houden, voor alle lagen van de bevolking en iedereen op zijn eigen niveau.” Dat gebeurt nu al: schilders en beeldhouwers kunnen lessen volgen of zelfstandig werken, er zijn lezingen, workshops, repetities van een toneelgroep en elke eerste zaterdagmiddag van de maand is er een muzikale jamsessie in het gebouw. In de Trefkoele organiseert men op 16 maart eveneens een jamsessie en in het eerste weekend van mei is het Dalfser Kunstlokaal weer een van de Kunstpunten tijdens de culturele manifestatie van de stichting Kunst Om Dalfsen.

Tekst/Foto: Hans Keesmaat

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.