ROVA gaat het groenbeheer ter hand nemen in Ommen

0273656_Openbaar_groen.jpg

OMMEN – Per 1 januari 2025 voert ROVA (Regionaal Orgaan Verwijdering Afvalstoffen) het groenbeheer uit in de gemeente Ommen. De gemeente en de dienstverlener zijn dit na enkele onderhandelingsronden overeengekomen. De gemeenteraad moet er nog wel formeel mee instemmen.

Ommen moest op zoek naar een nieuwe dienstverlener voor het beheer van de openbare ruimte omdat de samenwerking met de gemeente Hardenberg eind dit jaar afloopt. Zoekend naar alternatieven kwam de gemeente tot de conclusie dat het onderhoud van het groen het beste door een publieke partner kan worden uitgevoerd. Ommen werkt al langer samen met ROVA; de Zwolse dienstverlener zamelt al veel langer het afval gescheiden in, net als in veel andere gemeenten in de regio. Dat is ook de activiteit waar ROVA het meest bekend om staat. Maar het bedrijf richt zich sinds 2011 ook in toenemende mate op het beheer van de openbare ruimte. De overeenkomst is gebaseerd op het uitgangspunt dat de kosten niet hoger uitvallen dan het huidige budget dat Ommen er nu voor reserveert.

Geen winstoogmerk

De keuze viel op ROVA omdat deze organisatie een gemeentelijk samenwerkingsverband is zonder winstoogmerk met ruime ervaring in het beheer van de buitenruimte in gemeenten. Op basis van Europese regels mag een gemeente in sommige gevallen rechtstreeks, dus zonder Europese aanbesteding, opdracht verstrekken aan een uitvoerende organisatie. Die moet in dat geval minstens tachtig procent van haar werkzaamheden uitvoeren voor gemeenten en er mag geen privékapitaal in de organisatie zitten. ROVA voldoet aan beide criteria.
Ommen moet voor de samenwerking wel aandelen inkopen, een transactie waar naar schatting bijna 100.000 euro mee gemoeid is. Verder is afgesproken dat een beheeradviseur van ROVA fysiek aanwezig is op het gemeentehuis van Ommen. Uitvalsbasis van de ROVA-medewerkers wordt de werf bij het DOEK, het gemeenschappelijke gebouw van politie, brandweer en gemeente. Een ander onderdeel van de overeenkomst is dat ROVA zijn beleid afstemt op maatschappelijke ontwikkelingen zoals klimaatverandering en biodiversiteit. Ook meldingen van inwoners worden daarbij betrokken. En last but not least moet ROVA mensen blijven inzetten die anders moeilijk aan werk zouden komen.

Nieuwe outfit

Voor de huidige medewerkers van de sociale werkvoorziening verandert er weinig, verzekert wethouder Bart Jaspers Faijer. “Ze krijgen nieuwe leidinggevenden en een nieuwe outfit, maar ze kunnen in dienst blijven bij Larcom. Tijdens enkele personeelsbijeenkomsten hebben ze uitleg gekregen over de komende veranderingen.” Hij benadrukt dat het om een principebesluit van burgemeester en wethouders gaat. “De gemeenteraad kan nog wensen en bedenkingen kenbaar maken.”
Met de aanbesteding van het beheer van het openbaar groen heeft Ommen een deel van het probleem opgelost. Voor het wegenonderhoud wordt nog gezocht naar een andere samenwerkingspartner.

Tekst: Hans Keesmaat
Foto: Pixabay.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.