Politiek Verwoord: CDA Dalfsen

0274504_CDA_Dalfsen_logo.jpg

DALFSEN – Verschillende politieke partijen uit de gemeente geven hun actuele standpunten weer. Deze week is Anouk Zwakenberg van het CDA aan het woord.

Carnaval meer dan een feestje!

Als je dit leest is carnaval alweer ruim twee weken achter de rug. Een uniek feest dat in twee van onze kernen (Hoonhorst en Lemelerveld) uitbundig is gevierd. Voor veel inwoners en toeschouwers van de optochten lijkt het op het eerste gezicht of carnaval niet meer is dan een weekend met een mooie optocht en volop feesten. Toch zijn veel inwoners het hele jaar druk met bouwen van hun carnavalswagen. Jong en oud bouwen samen aan een wagen. Dit betekent dat het dus veel meer is dan een feestje. De jeugd komt al op hele jonge leeftijd in aanraking met alles wat met het bouwen van een te maken heeft. Ze leren veel van technieken die nodig zijn voor het bouwen van wagen. Een betere promotie voor de echte technische beroepen kun je volgens mij niet krijgen. Hoe mooi is dat!

Beroepsoriëntatie

Ook wordt er avond aan avond gewerkt om iedereen te voorzien van een mooi carnavalskostuum. Dit betekent ook tekenen van patronen, uitknippen van de stof, in elkaar zetten en naaien van de kostuums. Natuurlijk zal menig moeder en/of oma hun (klein)kinderen assisteren, want van wie anders moeten ze dit leren. Deze vakken krijgen de meeste kinderen niet meer op school. Kortom: de voorbereiding op de carnaval kun je ook zien als een mooi stukje beroepsoriëntatie!

En dit is nog niet alles. Binnen deze verengingen leer je ook veel sociale vaardigheden. Want zonder samen te werken, het maken van een praatje, het nemen van initiatief en/of het stellen van vragen krijg je echt niet zo’n geweldig mooie carnavalswagen.

Hossen en dansen

Ook dit jaar trokken de optochten in de beide kernen enorm veel publiek. Met als klap op de vuurpijl de gigantische, indrukwekkende verlichte optocht in Lemelerveld! Als gemeente mag je trots zijn dat dit in een van je kernen plaatsvindt. Wat mij dit jaar wel in het bijzonder is bijgebleven is het feit dat onze nieuwe bewoners die tijdelijk op Camping Heidepark verblijven gewoon midden in het feestgedruis stonden te hossen en te dansen. De feestvierende Lemelervelders nodigden hen uit om samen komen te genieten van de feestmuziek. Samen hossen en dansen op oerhollandse muziek. Geweldig om te zien.

Lokale politiek

Wat ik hier maar mee wil zeggen is dat carnaval zorgt voor saamhorigheid en mensen dicht bij elkaar brengt. En nu denk je vast: wat heeft dit nu te maken met de lokale politiek en voor mij als raadslid van het CDA? Dat verbinding en ontmoeting van mensen met elkaar van groot belang is. Blijf met elkaar gesprek, luister naar een ander, wees nieuwsgierig en respectvol naar elkaar. Ik vind het dan ook fijn dat we als raadsleden meer in gesprek gaan met onze inwoners tijdens het gesprek, podium en het bezoek. En dat we dit niet alleen inwoners ontmoeten in het gemeentehuis, maar ook gewoon in de onze kernen. Door het bezoek aan Hoonhorst, het gesprek in Dalfsen en Lemelerveld weten we wat er leeft en speelt bij onze inwoners. Binnenkort zullen we ook in Nieuwleusen en Oudleusen te vinden zijn. En we zijn nog maar twee maanden onderweg! Dat belooft nog wat.

Anouk Zwakenberg
CDA fractielid

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.