Politiek Verwoord: PvdA

0273648_PVDA_Ommen.jpg

OMMEN – Verschillende politieke partijen uit de gemeente geven hun actuele standpunten weer. Deze week is René van der Linde van de PvdA aan het woord.

Toen ik begon aan deze column kwam het bericht binnen dat Pieter Omtzigt (NSC) besloten had niet meer deel te nemen aan de eerste informatieronde voor een nieuw te vormen kabinet. Wanneer u dit leest zal er meer bekend zijn over zijn beweegredenen, maar zoals het nu lijkt verdient het geen schoonheidsprijs. Dát hij er uit zou stappen is echter niet zo verwonderlijk, want hoe zou een volksvertegenwoordiger die zo principieel is en altijd naar de letter der wet heeft gehandeld, vier jaar samen kunnen werken met Wilders (PVV) die zelfs bepaalde grondwettelijke waarden niet respecteert en veel van zijn standpunten ´tijdelijk´ in zijn overvolle ijskast zet. Dat NSC het heeft geprobeerd was een ‘moetje’, maar door op deze wijze te breken, heeft Omtzigt al weer veel van zijn krediet verspeeld. Cynisch binnen dit hele informatieproces is, dat het meest rechtse PvdA-lid en Telegraafcolumnist, Ronald Plasterk, van deze onervaren partijen een eenheid had moeten smeden. Een mission impossible!

Populisme

Wat ik erg teleurstellend vind is, dat na al die jaren, veel kiezers nog niet beseffen dat simpele oplossingen voor complexe problemen niet bestaan! De ervaringen met de LPF, PVV (éénmanspartij) in het eerste kabinet Rutte, FvD en BBB bewijzen dat politieke partijen die opeens te sterk groeien niet bij machte zijn een gedegen structuur op te bouwen. Politici komen vanuit alle windrichtingen met diverse politieke achtergronden in één partij waardoor er vaak geen eenheid te vormen is. Uitzondering hierop is de PVV, waarin iedereen verplicht de leider volgt! Mijns inziens is een volwaardige politieke partij een partij die keuzes maakt op basis van een duidelijk mensbeeld, maatschappijbeeld en wereldbeeld en dit gedachtegoed herkenbaar uitdraagt. Dit geldt voor mij zowel voor de landelijke alsook de lokale politiek.
Het grote aantal stemmen dat bovenstaande partijen de afgelopen jaren heeft gekregen, wordt gezien als een proteststem tegen de huidige politiek (die op meerdere thema’s ook echt heeft gefaald). Door echter iedere verkiezing weer te stemmen op ‘de nieuwe redder des Vaderlands’ wordt de politiek er niet beter op. Politiek is een verantwoordelijk vak waar veel ervaring voor nodig is. Stemrecht moet niet verworden tot een lot voor de Jackpot! Ga hier als kiezer dus niet te lichtzinnig mee om!

Gemeentelijke uitslag

Bovenstaande is ook te vertalen naar de gemeentelijke politiek! Ik ben geschrokken van de uitslag in de gemeente Ommen en in mijn dorp Lemele. Dat BBB en NSC goed zouden scoren was te verwachten vanwege de maatregelen die getroffen moeten worden in de landbouw en de verdiensten van Omtzigt in de kindertoeslagenaffaire. Maar dat ook in onze groene, gastvrije en geïnspireerde gemeente Ommen Wilders sky high is gegaan, vind ik zorgelijk. Ik hoop niet dat al deze partijen op termijn ook nog aanschuiven in de gemeentelijke politiek maar dat meerdere partijen het voorbeeld volgen van GroenLinks/PvdA door juist de verbinding te zoeken. Ondanks de hogere verwachtingen kan GroenLinks/PvdA trots zijn op de behaalde 25 zetels, ook al zitten we voorlopig in de wachtkamer.
Vrijdag 9 februari was het de 78e verjaardag van de PvdA. Het motto was toen: ‘Spreiding van kennis, macht en inkomen’. Dit herkenbare progressieve geluid is nog steeds van toepassing en willen we ook gemeentelijk uit blijven dragen.

René van der Linde,
steunfractielid PvdA

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.