Politiek Verwoord: D66

0273157_d66_Dalfsen.jpg

DALFSEN – Verschillende politieke partijen uit de gemeente geven hun actuele standpunten weer. Deze week is Bernard Smalbraak van D66 aan het woord.

In het hart van de energietransitie ligt een krachtig idee: Een gemeente die het heft in eigen handen neemt met het opzetten van een eigen duurzaam energiebedrijf. Maar hoe houden we koers door een woud van lastige keuzes die komen bij het oprichten van een gemeentelijk duurzaam energiebedrijf? De keuzes zijn niet eenvoudig en de uitdagingen groot. Dat maakt dat ons college al bijna zes jaar bezig is om te komen tot een voorstel voor dit energiebedrijf. Dit op basis van een raadsbreed gedragen motie uit 2018. Afgelopen week heeft het college ons enkele dilemma’s geschetst waar ze tegen aanlopen.

Dilemma’s

Aan de ene kant staat de vraag van zeggenschap. Kiezen we voor een structuur die efficiëntie belooft maar mogelijk de lokale stem vermindert? Of streven we naar maximale lokale betrokkenheid ten koste van slagvaardigheid? En dan de eerlijke verdeling van eigendom, investeringen en opbrengsten: hoe zorgen we ervoor dat iedereen zijn rechtmatige deel krijgt? Het risicobeheer plaatst ons voor nog een dilemma: leggen we de last bij de gemeenschap of spreiden we het risico breder?
Toch, ondanks deze dilemma’s, schijnt het potentieel van een gemeentelijk energiebedrijf helder. Het belooft een toekomst waarin lokale energieproductie de norm wordt, het milieu gespaard blijft, en economische voordelen binnen de gemeenschap blijven. Het versterkt de band tussen burgers en hun energievoorziening, en biedt een platform voor echte maatschappelijke betrokkenheid en innovatie.
Financieel gezien biedt dit een bescheiden bestemming voor onze enorme reserves die nu de gemeenschap niet dienen, maar belangrijker nog, de opbrengsten van een gemeentelijk energiebedrijf kunnen terugvloeien naar de gemeenschap, dienend als een constante bron van investering in lokale duurzaamheidsprojecten. Organisatorisch vereist het een behoorlijk, maar rechtvaardige inzet van de gemeente, die niet alleen financiële zekerheid biedt, maar ook bijdraagt aan een sterke en effectieve bestuursstructuur.

Gezamenlijke toekomst

De oprichting van een lokaal duurzaam energiebedrijf staat symbool voor een krachtige verschuiving naar gemeenschappelijke verantwoordelijkheid en duurzaamheid. Het is een toonbeeld van hoe lokale actie kan leiden tot grootschalige veranderingen, met elke gemeenschap als een bouwsteen voor een groener, rechtvaardiger energielandschap. Het college heeft ons nu een voorstel uiterlijk aan het eind van het tweede kwartaal beloofd. Of het wachten dan ook beloond zal worden is nog de vraag. Maar u mag van ons scherpte, een kritische blik maar vooral ook initiatief verwachten, want in dit spanningsveld van keuzes en kansen ligt onze gezamenlijke toekomst. Een toekomst waarin de voordelen van lokale, duurzame energie niet alleen een visie zijn, maar een geleefde realiteit. Het pad is niet zonder uitdagingen, maar de beloning is een veerkrachtige, duurzame gemeenschap, verankerd in de principes van rechtvaardigheid, efficiëntie en lokale betrokkenheid. Kortom als de belofte niet vervuld wordt, zullen we zelf met een initiatiefvoorstel gaan komen. Want dit is het moment om te kiezen voor een energie die ons allemaal verenigt, voedt, en versterkt.

Bernard Smalbraak
D66 Dalfsen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.