Ommen continueert samenwerking met online platform voor steun aan minima

0272630_laptop.jpg

OMMEN – De gemeente Ommen continueert de samenwerking met Sam& (spreek uit: ‘Samen’) Overijssel, een digitaal platform waarop gezinnen met een laag inkomen aanvragen kunnen indienen voor onderwijshulpmiddelen en sport- en cultuuractiviteiten voor kinderen.

Via Sam& Overijssel kunnen gezinnen met een inkomen tot maximaal 110 procent van het bijstandsniveau een aanvraag indienen voor jeugdfondsen die minima ondersteunen, zoals het Jeugdfonds Sport en Cultuur, het Nationaal Fonds Kinderhulp, Jarige Job en Leergeld. Daarmee kan bijvoorbeeld het lidmaatschapsgeld voor sport- en culturele verenigingen worden bekostigd, maar ook iets extra’s worden gedaan voor een verjaardagsfeestje of bijlessen op school.

Ommen werkt al jaren tot tevredenheid samen met het platform en heeft de samenwerking nu met twee jaar verlengd. “Via dit digitale platform blijven dit soort voorzieningen vindbaar en toegankelijk voor de gezinnen die het betreft”, stelt wethouder Bart Jaspers Faijer. “De noodzaak daarvan neemt toe, want in lijn met de landelijke ontwikkelingen gaat de toenemende armoede ook aan Ommen niet voorbij. We merken dat er meer aanvragen binnenkomen, met name op het gebied van onderwijs, sport en cultuur.”
Via het platform Sam& kunnen gezinnen met een laag inkomen via één aanvraag diverse mogelijkheden aanvragen voor één of meer kinderen uit het gezin. De verschillende fondsen zijn met elkaar verbonden via één loket, zowel lokaal, provinciaal als nationaal.

Forse toename

Jaspers Faijer vindt de effecten van de samenwerking meetbaar. “Ommen heeft een groot sociaal hart, maar het is een uitdaging om dat efficiënt op te tuigen. Dat kan via dit platform, dat gemakkelijk te vinden is en waar aanvragen overzichtelijk kunnen worden ingediend en afgehandeld. Dat laatste gebeurt overigens met een degelijke toetsing.”
Ommen merkt dat het aantal aanvragen het afgelopen jaar fors gestegen is. Werden in heel 2022 in totaal 592 aanvragen ingediend, tot en met het derde kwartaal van 2023 ging het al om 592 verzoeken. Vooral het aantal aanvragen voor leermiddelen, met name laptops, nam toe, maar ook zijn er meer aanvragen voor fietsen en kinderhulp op het gebied van sport en cultuur. “Ik zou ervan schrikken als ik geen landelijk referentiekader zou hebben”, zegt Jaspers Faijer desgevraagd. “Maar dit is een landelijk beeld en zeker niet uniek voor Ommen. Deels komt de toename ook door de betere vindbaarheid van het platform, maar het heeft er ook mee te maken dat de armoede toeneemt. Ook via sport- en muziekverenigingen en maatschappelijke instellingen worden gezinnen in toenemende mate gewezen op deze mogelijkheid.”

Om de toename het hoofd te kunnen bieden, heeft de gemeente het budget voor de komende twee jaar verhoogd en afgestemd op de omvang van het aantal aanvragen in 2023 (zo’n 57.000 euro, waarvan 32.000 euro op voorschotbasis). Aan leergeld is nu jaarlijks 40.000 euro beschikbaar en uit het jeugdfonds Sport en Cultuur 20.000 euro. Deze bedragen passen binnen de begroting voor minimabeleid en schuldhulpverlening.

Tekst: Hans Keesmaat

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.