Menselijke resten gevonden tijdens werkzaamheden Klimaatwinkelstraat

0273163_road-sign-79002541280.jpg

DALFSEN – Tijdens de werkzaamheden op het Kerkplein in Dalfsen zijn menselijke en dierlijke resten gevonden. Die zijn ‘overgebleven na eerdere opgravingen halverwege de vorige eeuw’, zo meldt de gemeente Dalfsen op Facebook.

De resten zijn gevonden onder archeologische begeleiding en worden volgens de gemeente ‘met respect behandeld’. De dierlijke resten zijn waarschijnlijk van een koe.
De werkzaamheden in de Prinsenstraat en op het Kerkplein vorderen inmiddels gestaag. De realisatie van de zogeheten Klimaatwinkelstraat is inmiddels de vierde fase ingegaan. In zeven weken tijd neemt uitvoerend aannemer Roelofs een deel van het Kerkplein onder handen. Vooraf was al afgesproken dat dit onder archeologische begeleiding zou gebeuren, met het oog op de historische omgeving van de Grote Kerk.

Waterafvoer

Dezer dagen wordt de afvoer van het afvalwater en het regenwater gescheiden. Daarbij wordt de riolering van het afvalwater op sommige plekken vernieuwd. Het regenwater vanaf de Grote Kerk en de straat wordt aangesloten op een nieuwe rioleringsbuis, die het water afvoert richting de Bellingeweer. Deze buis is in de vorige fase aangelegd. Hierdoor wordt overtollig regenwater bij flinke stortbuien sneller afgevoerd. Het Kerkplein wordt deels nieuw bestraat, maar de straatstenen die er al lagen, worden grotendeels hergebruikt. De gemeente wil namelijk ook bij de realisatie van de klimaatwinkelstraat de CO2-uitstoot beperken door hergebruik. Daarnaast worden de bestaande prullenbakken in het centrumgebied opgeknapt en straks opnieuw geplaatst. In de tussentijd staan er tijdelijke prullenbakken.
De huidige bomen op het Kerkplein blijven staan waar ze staan. Uitgangspunt van de operatie is dat volgroeide bomen meer koeling geven dan jonge aanplant. Ze bieden schaduw en brengen door verdamping de luchttemperatuur omlaag. Wel krijgen de bomen meer vrije ruimte, terwijl er voedzame grond aan hun directe omgeving wordt toegevoegd.

Het Kerkplein krijgt ook nieuwe verlichting: er wordt gebruik gemaakt van Led lampen, die aanzienlijk minder energie verbruiken. Rondom de kerk wordt de komende weken tevens het eerste deel van de nieuwe zitmuurtjes aangebracht en worden er vakken gerealiseerd voor de nieuwe beplanting.

Tekst: Hans Keesmaat

Foto: Pixabay.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.