Max Timmerman opent vijfde kunstexpositie in de Trefkoele+

0273651_Paul_Scholten_1.jpg

DALFSEN – Op zaterdag 10 februari opende kunstenaar Max Timmerman onder veel belangstelling de vijfde kunstexpositie in de Trefkoele+ in Dalfsen.

Tijdens zijn openingstoespraak ging hij uitvoerig in op ‘Wat is Kunst en een kunstwerk’? Een schilderij, tekeningen, beelden, foto’s, mixed media en andere vormen van artistieke expressie. Hij deelde verschillende definities van kunst, zoals ‘Kunst is de meest individuele expressie van de meest individuele emotie’ en ‘Kunstuiting is het vermogen om nieuwe dingen te creëren, zowel vanuit het denken als vanuit het doen.’ Timmerman citeerde ook enkele uitspraken van bekende kunstenaars, waaronder Karel Appel, die met zijn opmerking: “Ik rotzooi maar wat aan”, de nadruk legde op het belang van het volgen van je hart en emotie bij het creëren van kunst. Prof. Dethier, een cultuurfilosoof uit België, verwoordde het treffend door te stellen dat ‘kunstwerken de documenten van de ziel zijn’.

Rijkdom

Verder benadrukte hij dat de basis van kunst ligt in creativiteit, het vermogen van individuen om hun unieke aard uit te drukken door middel van verschillende vormen van expressie. Hij moedigde aan tot zelfontdekking door actie te ondernemen en uit te vinden welke vormen, technieken en materialen het beste bij elke persoon passen. Hij beschreef vier niveaus van kunstenaars: van artistieke talenten die experimenteren met materialen tot gevestigde kunstenaars wiens werken nationaal en internationaal worden tentoongesteld en hoog gewaardeerd zijn. Timmerman deelde ook zijn ontmoetingen met kunstenaar Anselm Kiefer en benadrukte het belang van communicatie en dialoog in de kunstwereld. Hij sloot af met de gedachte dat kunst en kunstwerken essentieel zijn voor communicatie en heling en dat ze rijkdom brengen aan zowel individuen als de samenleving als geheel.

De opening werd afgesloten met de onthulling van de interne kunstroute. De tentoonstelling is nog te bezichtigen tot en met 25 april en wordt mogelijk gemaakt door de Kunstgroep Trefkoele+.

Foto: Paul Scholten

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.