Levi Mugabe terug op het oude, vertrouwde voetbalnest

0273049_FC_Ommen_-_Mugabe.jpg
Levi Mugabe begon tegen FC Meppel op de bank en mocht de tweede helft opdraven van coach Mike Kelly.

OMMEN – Een flinke meevaller voor FC Ommen en diens hoofdtrainer Mike Kelly. Levi Mugabe is na twee seizoenen HHC Hardenberg en een half jaartje spartelen in Hoogeveen bij HZVV terug op het oude nest.

De aanvallende middenvelder mag per direct zijn kunsten vertonen in de hoofdmacht van de lokale voetbaltrots. Het was Jan Smit, de man die Heracles Almelo omhoog stuwde, en daarna een functie bij de KNVB bekleedde, die het pad effende waardoor Mugabe niet pas begin volgend seizoen beschikbaar is, maar per direct. Hoewel zijn achternaam anders doet vermoeden is Levi Mugabe een kind van Ommen. “Nou ja, wel geboren in Hardenberg”, nuanceert de talentvolle voetballer de stelling. “Maar ik heb hier op school gezeten, de Guido de Bres en heb altijd bij OZC in de jeugd gevoetbald.” Mugabe, een telg van een Sallandse moeder en Oegandese vader, werd als 17-jarig knaapje voor de leeuwen geworpen en maakte zijn eerste minuten en doelpunten in het vlaggenschip. Voordat hij furore kon maken in Ommen, volgde een onweerstaanbare lokroep vanuit Hardenberg. Het ambitieuze HHC Hardenberg profiteerde van zijn kwaliteiten op de groene mat. “Leuke tijd gehad daar. Twee keer kampioen geworden in de jeugd. Ik heb daar veel geleerd als voetballer.”

Meer rust

De stap naar het eerste elftal dat uitkomt in de Tweede Divisie van het betaalde voetbal was een brug te ver, maar het Hoogeveense HZVV zag in hem een bruikbare kracht. “Die overstap is niet helemaal geworden wat ik er van verwacht had”, bekent de ‘return-kid’. “In de voorbereiding best veel gespeeld, maar in de competitie bleef het bij korte invalbeurten. Dat motiveert niet echt. Bovendien zit ik in het laatste eind van mijn studie Social Work op Deltion en wilde een kapperszaak beginnen. Het knippen is een uit de hand gelopen hobby. Ik vond het leuk om te doen en heb mijn diploma’s gehaald. In het kappersvak ligt wel mijn hart, maar het is mooi om een alternatief achter de hand te hebben. Maar alles bij elkaar; studie, de zaak en voetballen en trainen in Hoogeveen werd een beetje druk. Daarom ben ik blij dat ik gewoon weer in Ommen kan voetballen. Het geeft net even wat meer rust.”
Levi is blij terug te zijn bij de club waar het allemaal begon, waar hij iedereen kent en lekker op de fiets richting sportpark kan. Niet alleen prijst de 21 lentes tellende voetballer annex student, annex ondernemer de goede sfeer, het plezier in het spelletje is ook teruggekeerd. De ambitie om het maximale uit de voetballerij te halen is evenwel gebleven.

Alle vertrouwen

“Met enkele jongens heb ik in de jeugd gevoetbald en Frankie (Merjenburgh, WL) was een van mijn jeugdtrainers. Sowieso wat het in mijn jeugd alleen maar voetballen, voetballen en voetballen. FC Ommen voelt als thuiskomen. Ik wil de lol in het voetbal terugkrijgen, door weer wekelijks te spelen en wil belangrijk zijn voor het team. Ik voel nu al waardering en vertrouwen en wil graag laten zien wat ik in huis heb. FC Ommen zit in een zware klasse. Door de versterkte degradatie zitten er enkele clubs bij die een seizoen eerder nog uitkwamen in de tweede klasse en zo snel mogelijk terug willen naar dit niveau, zoals FC Meppel en Be Quick. Toch denk ik dat we daar niet voor onder hoeven doen. Er zit veel voetbal in de ploeg, dat komt een niveau hoger beter aan het licht denk ik. Misschien kunnen we een periode pakken, want uiteindelijk moeten we wel naar de tweede klasse. Dat is ons streven en dat van de club. Mijn studie is bijna afgerond, dat komt wel goed. Heb ik in ieder geval een diploma op zak. Daarnaast wil ik lekker voetballen en me concentreren op de zaak. Ik begin net, maar heb er alle vertrouwen en plezier in, zowel in het voetballen als in de ontwikkeling van mijn kapsalon.”

Tekst: Willem Lampe

Kleine jochies worden groot. Levi Mugabe als tiener in het geel van OZC jagend op de bal.

Meer foto's

Kleine jochies worden groot. Levi Mugabe als tiener in het geel van OZC jagend op de bal.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.