Kruisstraat: van bakkerswinkel naar kantoor

0272667_Bakkerij.jpg
Kruisstraat 2. De authentieke uitstraling van het pand is bewaard gebleven.

OMMEN – Het pand aan de Kruisstraat 2, dat onlangs is gerenoveerd, heeft een prachtige transformatie ondergaan. Na een grondige renovatie zijn alle details behouden gebleven, inclusief de kenmerkende uitstraling van de voormalige bakkerswinkel.

Nadat bakker Ten Brinke naar de Markt verhuisde, vormde bouwbedrijf Van Pijkeren het woon/winkelpand om tot een kantoorruimte op de begane grond en vijf woonappartementen op de bovenverdieping. De bestaande kap van het pand is voorzien van een nieuw dakbeschot en de oude dakpannen zijn hergebruikt, zodat ook de authentieke uitstraling bewaard is gebleven. Sinds het begin van dit jaar hebben Johan Maasse van makelaardij Bloemendal en Richard Veurink van RecraHome.nl zich gevestigd in het historische pand, gelegen naast het in 2007 weer in authentieke staat teruggebrachte winkelpand Kruisstraat 1.

Bakkersfamilie Ten Brinke

Siss en Bro Bakery en bakkerij Ten Brinke samengegaan in Siss en Bro Bakery verplaatsten in 2022 hun bakkerij en winkel naar de Markt, waar eerder een filiaal van de Rabobank gevestigd was. De bakkersfamilie Ten Brinke is al sinds 1973 actief in de bakkerswereld. De vader van Berjan ten Brinke nam in 1976 de bakkerij van Bats (Albertus) Makkinga (1917-2010) aan de Kruisstraat over, waar de vader van Bats in 1916 met de bakkerij begonnen was. Kort nadat het bedrijf met een grootschalige verbouwing werd samengebracht in een aaneengesloten pand, overleed Berjan’s vader plotseling en ging het bedrijf in 1993 – eerder dan verwacht en gehoopt – over op Berjan en zijn vrouw Hetty. Een flinke opgave voor iemand van begin twintig. Maar met hulp van zijn moeder en zijn vrouw kwam het uiteindelijk helemaal goed.

Bakkersfamilie Makkinga

Nadat op 12 oktober 1916 Gerrit Jan Makkinga (1883-1969) was getrouwd met Hendrikje Stegeman (1887-1977) begonnen ze samen een bakkers- en kruidenierszaak op Kruisstraat 2. Ze hadden dit pand gekocht van het echtpaar Herman van Aalderen en Berendina Stegeman en laten verbouwen tot winkel en bakkerij. De ouders van Gerrit Jan Makkinga (Albertus Makkinga en Geesje Stegeman) hadden destijds een bakkerij in de Brugstraat 17 (De Bakoven), die in 1941 werd overgenomen door Jannes Stappenbelt.
In 1948 werd de winkel en bakkerij aan de Kruisstraat 2 overgenomen door zoon Bats. De zaken gingen goed zodat als uitbreiding een geheel nieuwe bakkerij gebouw kon worden. Deze bevond zich net achter de winkel op de hoek Middenstraat/Karnemelkstraat. Op 12 oktober 1956 werd hiervoor de eerste steen gelegd door de grondlegger van de bakkerij, vader Gerrit Jan Makkinga.

Scapino

Toen de ovens inpandig gebouwd konden worden in het winkelpand aan de Kruisstraat werd de afzonderlijke bakkerij, toen nog eigendom van Bats Makkinga, overbodig. Oud-bakker Makkinga verkocht dit pand, zodat op die plek en op die van enkele afgebroken woningen Scapino zich kon vestigen met boven woonappartementen. Op 5 maart 1997 was het dan ook Bats Makkinga die de eerste steen van de nieuwbouw mocht (her)leggen. Een steen in de muur van het grote Scapinopand herinnert aan de plek waar de bakkerij heeft gestaan.

 

Tekst: Harry Woertink
Foto: collectie OudOmmen.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.