Jeugd FC Ommen schreeuwt Heracles naar zege op Vitesse

0273643_FC_Ommen_-_Heracles_-_4.jpg

OMMEN/ALMELO – Een vloot van vijf bussen vertrok zaterdag in de vooravond vanaf sportpark Westbroek naar Erve Asito in Almelo. Mede dankzij een financiële injectie van hoofdsponsor Tenax en de andere ‘Gouden Sponsoren’ kon de jeugdafdeling van FC Ommen voor een zacht prijsje getuige zijn van de eredivisiekraker tussen Heracles Almelo en Vitesse. Zo’n 325 belangstellenden genoten van een intense wedstrijd in het Almelose voetbalbastion.

Er ligt een direct lijntje tussen de amateurclub uit Ommen en de profclub uit Almelo. Centrale verdediger Frank Merjenburgh heeft een functie bij Heracles en in een een-tweetje met Ard Veurink, commissielid bij FC Ommen, was het handjeklap en klaar. “Ik ben wel een beetje een controlfreak”, zegt Veurink met een knipoog. “Korte lijnen, daar hou ik van en dat is wel zo duidelijk. Als het regelen van iets als deze trip over teveel schijven gaat, is de kans groot dat er ruis op de lijn ontstaat. Dat je van elkaar denkt dat zaken geregeld zijn. Ik hou dat graag in eigen hand.” Veurink is een van die niet te missen schakels binnen de voetbalclub uit de Vechtstad. In het dagelijkse leven doet hij in hypotheken en verzekeringen, binnen FC Ommen is hij een Manus-van-alles. Hij stond samen met Ronnie Huizing aan de oprichting van het G-voetbal, zit in de activiteitencommissie en levert links en rechts hand- en spandiensten binnen de club. Onderweg naar Almelo werpt Veurink zich op als reisleider annex navigator voor de Engelse chauffeur, die zich gelukkig aan de Nederlandse verkeersregels houdt, maar ook afgaat op de TomTom die niet voor de logische route buitenom kiest, maar voor de straten dwars door het drukke centrum van de Twentse textielstad. Gelukkig is er flink wat speling tussen tijd van vertrek en aankomst.

Goudgeel koningsvocht

De leden van de businessclub van FC Ommen zijn eerder vertrokken en hebben zich tegoed gedaan aan lekkers snacks en hapjes en tevens een stevige aanslag gepleegd op de biervoorraad. Het moge duidelijk zijn dat het goudgele koningsvocht niet voor niets wordt aangeduid als spraakwater, het gebabbel is niet van de lucht. Merjenburgh laat als ingewijde de neus even zien en is eigenlijk nog ziek van de nederlaag enkele uren eerder tegen Dedemsvaart (0-1). Het vleesgeworden afweergeschut zegt stevig te balen dat zijn kopbal in de slotfase over het vijandelijke doel, in plaats van tegen het net vloog, maar slaat zich manmoedig door de teleurstelling heen. Zijn ogen spieden continu in het rond. hoofdknikje hier, glimlach daar, een kort keuveltje en weer door. De verdediger van de FC is zich bewust van zijn taak, iets dat te maken heeft met marketing, commercie en promotie van de profclub.

Hoop

De jeugd onder 13 mag het hoofdveld op en zwaait driftig met vlaggen als de veldacteurs de heilige mat betreden. Degene die geen vlag heeft kunnen bemachtigen, houdt rond de middenstip het grote, plastic zeil met het Almelose clubembleem op spanning. Clubmascotte Bultje staat her en der boksen en handjes te geven en anders wel al rennend high-fives en low-fives uit te delen. Fotograaf Ramon Geerts krijgt een veel te groot geel vest aangemeten en zoekt een mooi plekje langs de boarding om plaatjes te schieten. De overige jeugd en begeleiding zoekt een stek op de tribune, pal naast de trommelende en schreeuwende aanhang van Vitesse. De hoop is nog levend en die blijft een hele tijd springlevend.
Het dreigt een beroerde avond te worden als Vitesse nog voor rust op 0-2 komt. Het chagrijn komt aan de oppervlakte, maar Jordi Bruijn schiet de verwachting terug. Als op slag van rust Nicolas Isimat-Mirin het Almelose textiel op trekkracht zit te testen en zodoende een kansrijke doorbraak verlet, kan arbiter Bas Nijhuis niet om rood heen. Wegwezen. Na de thee en met tien tegen elf, trekt Heracles alsnog over de streep en zegeviert met 3-2.

Zo druk en lawaaierig het was op de heenweg, zo rustig is het op de terugweg. De koppen zijn geteld, iedereen is weer aan boord. ‘Sneuvelpercentage’ 0 procent. Het loopt tegen middernacht. Er wordt zo hier en daar gegeeuwd en koppies hangen tegen het raam. De ogen staan op standje ‘loom’ en ‘slaperig’. Na middernacht arriveert de bus op Westbroek en gaat iedereen naar huis, moe maar voldaan, zoals dat wordt getypeerd. Zie www.fcommen.nl

Tekst: Willem Lampe

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.