Iedereen kan sporten, op elk niveau, bij Only Friends

0274034_Nijhof_-_2.jpg
Martin Nijhof houdt een keer in de twee weken als begeleider de groep Only Friends Ommen bezig. Oprichter van de stichting is Eduard Leusink (met pet).

OMMEN – Only Friends is een organisatie die sporten voor iedereen leuk en toegankelijk wil maken. Het credo van dit orgaan luidt niet voor niets ‘je bent goed zoals je bent’. Only Friends kijkt naar wat iemand wél kan. Die invalshoek is voor de doelgroep, jongeren met een lichamelijke of verstandelijke beperking, of een chronische ziekte, vaak nieuw. Bewegen is goed voor lijf en leden.

Van een-op-een sporten tot samen een balletje gooien, alle mogelijkheden zijn er. Bij Only Friends draait het om de drie-eenheid ‘plezier, vriendschap en sporten’. Lekker sporten, bewegen en lol hebben met vrienden en vriendinnen, hoe leuk is dat!? De initiatiefnemer voor het oprichten van Only Friends Twente is Eduard Leusink. De beweging heeft een sectie in Almelo, Rijssen en Ommen. Leusink, woont in Rijssen, “eigenlijk Notter, maar dat dorp kent bijna niemand”, is sportief en bewogen met mensen met een beperking. Deze twee eigenschappen zijn gecombineerd in het initiatief tot het oprichten van stichting Only Friends Twente.

De Laarakkers

Elke woensdagavond komt een groep jongens in gymzaal de Laarakkers bijeen, om onder leiding van Martin Nijhof te sporten. De 60-plusser zorgt ervoor dat een en ander in goede banen wordt geleid. “Ik doe het nu een half jaar”, licht de gymbegeleider uit Ommen toe. “Hier doe ik het grotendeels alleen. Demi Willems is een van de sporters en een bekende van me. Hij heeft me gevraagd of ik wilde aansluiten, want ze dreigden zonder coach te komen zitten. Het is dankbaar werk en ik beleef er zelf veel plezier en voldoening aan. Zoveel tijd kost het niet, het is een uurtje sporten in de avonduren, om de andere week. Punt is alleen dat mijn heup wat onwillig wordt. Misschien volgt een operatie en wie neemt het over als ik wegval. Daarom zou het mooi zijn als er iemand bij komt voor ondersteuning. Om elkaar af te lossen, of als vangnet als ik met vakantie of uit de roulatie ben.
Nijhof en Leusink zijn een half uurtje voor aanvang aanwezig om een en ander over Only Friends toe te lichten. Demi Willems is de eerste sporter in de rij van zeven die zich meldt. Krantje in de hand. Gekleed in sporttenue verdiept Willems zich op een bankje eerst in het sportnieuws. De sjoeluitslagen is waar hij naar op zoek is. De 33-jarige sportieveling weet wel raad met de sjoelstenen, maar is op meerdere fronten actief. “Ik doe ook aan fysiofit. De sjoelclub in Ommen bestaat niet meer, dat doe ik nu in Dedemsvaart bij de Baron. Ik ben ook geïnteresseerd in voetbal. PSV is mijn club.”

Voetbal is sowieso een geliefde sport onder de deelnemers van Only Friends. Gerben Koppelman laat geen vraagtekens wat zijn favoriete sport en club is. De robuuste verdediger van het G-team van FC Ommen presenteert zichzelf in het shirt van zijn favoriete club PEC Zwolle. Aan het feit dat begeleider Nijhof een aanhanger is van Go-Ahead Eagles heeft Koppelman geen boodschap. Hoeft ook niet. Kan allemaal. Geen punt. “Nee joh”, zegt ook Leusink met een glimlach. “Het enige waar we op uit zijn, is dat jongeren plezier hebben van het sporten en bewegen. We hadden het net over begeleiders, maar ook jongeren zijn van harte welkom. Hier kijken we niet naar wat je niet kunt, maar naar wat je wel kunt. Iedereen moet mee kunnen doen. Wie eenmaal is geweest, blijft komen is onze ervaring. Graag zouden we willen uitbreiden naar het sportpark, voor de buitensport. Dus wat mij betreft: kom meedoen. Heerlijk sporten en nieuwe vrienden maken, wat wil je nog meer. De voldoening halen we uit lachende gezichten en beter presterende deelnemers. Voorbeeld: wij genieten van iemand die ondanks zijn spierziekte, maar dankzij een ‘frame runner’ zich kan ontwikkelen en daardoor steeds beter gaat lopen. Wij zien vriendschappen ontstaan en ook ouders vinden elkaar in de kantine of gaan samen kijken, wandelen of fietsen. Actief meedoen bij een sportvereniging is een lastig verhaal, bij ons is dat geen probleem.” Nadere info via 06-20302631, per email e.leusink@onlyfriendstwente.nl of via de website.

www.onlyfriendstwente.nl

Tekst: Willem Lampe

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.