Het ontstaan van het Hervormd Centrum

  OMMEN – Wat was Hervormd Ommen trots: een eigen (verenigings)gebouw voor kerkelijke doeleinden, jeugdwerk, catechisatie en zang. Het nieuwe jeugdgebouw werd op 2 mei 1959 officieel geopend onder de naam: ‘Hervormd Centrum’ aan de Julianastraat/hoek Lodderholt. Als conciërge werd aangesteld de heer G. Wemekamp.

  Vanaf toen wist Ommen de grote zaal te vinden voor het houden van vergaderingen, toneel, repetities, recepties en begrafenissen maar ook voor kerkdiensten van andere gezindten en tal van andere activiteiten. De kelder was het domein van de jeugd. Het vroegere lokaaltje achter de kerk aan het Kerkplein was daar niet geschikt voor, te klein. Eerder moest dan ook voor grotere activiteiten telkens uitgeweken worden naar de toneelzaal in het koetshuis van hotel De Zon.

  Brand

  Architect Meijerink uit Zwolle ontwierp een grote zaal met 400 zitplaatsen, inclusief een galerij en drie kleine zalen, waarvan één bestemd voor het kerkelijk bureau. Onder de grote zaal was bovendien een kelder voor soos activiteiten. Laagste inschrijver voor de bouw was aannemer Keukenkamp uit Lemelerveld voor 134.000 gulden en het schilderwerk werd uitgevoerd door de firma Dubbink voor 8.000 gulden. Wat was de schrik groot toen op 23 november 1986 het Hervormd Centrum in de fik stond. Voor de opgetrommelde brandweer was er weinig meer te redden. Het vuur zorgde ervoor dat de grote zaal helemaal in de as werd gelegd. Het viel de politie op dat twee mannen wel heel snel bij de brand aanwezig waren. Ze werden ingerekend voor niet alleen brandstichting maar ook voor inbraak, juist voordat de brand was ontstaan. Kort na de brand kwam de herbouw snel op gang en herrees het nieuwe Hervormd Centrum als een Phoenix uit de as. Bouwkundig werd het iets aangepast op het oorspronkelijk ontwerp: de hoge ramen verdwenen, evenals de kelder en de trap voor de ingang. De bovengalerij werd ingewisseld voor een aparte bovenzaal.

  Het Hervormd Centrum heeft de langste tijd gehad als kerkelijk centrum. Als alternatief heeft de kerk eerder al een leegstaand winkelpand aan de Brugstraat 25 aangekocht.

  Tekst: Harry Woertink
  Foto: collectie OudOmmen.nl

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.