Het Ommer Mannenkoor straalt al 55 jaar muziek uit

0274100_Ommer_mannenkoor.jpg
Het eerste concert in 1969 van het Ommer Mannenkoor onder leiding van H.P. Jansen van Galen.

OMMEN – Deze maand is het 55 jaar geleden dat het Ommer Mannenkoor werd opgericht. In verband met dit jubileum is er voor de mannen van het koor en hun aanhang op woensdag 28 februari een gezamenlijke maaltijd.

Dat het koor een goede naam heeft, wordt telkens bewezen door de vele belangstellenden die de concerten van het mannenkoor bezoeken. Het meer dan 70 leden tellend koor is een algemeen mannenkoor, elke woensdagavond repeteren de leden in ‘De Kern’ aan de Bouwstraat. Dirigent sinds 2008 is Gezinus Veldman. Hij weet muziek enthousiast te brengen waardoor de leden veel plezier hebben in zingen. Het repertoire is zeer divers: van klassiek, psalmen, gezangen tot popmuziek. Bijzonder is dat veel nummers die het koor zingt door dirigent Veldman zijn gearrangeerd. Als geen ander weet hij oude nummers naar de hedendaagse tijd te schrijven. Regelmatig zijn er concerten, niet alleen in Ommen met de kerst en in het voorjaar, maar ook in de gehele regio. Verder wordt het koor veelvuldig gevraagd voor bijzondere kerkdiensten. Elk lustrum van het koor is eveneens goed voor een waardig jubileumconcert.

Gedern

Het Ommer Mannenkoor onderhoudt sinds 1970 vriendschapsbanden met het koor Liederkranz 1842 uit het Duitse Gedern waarmee ze om de twee jaar een uitwisseling hebben. De vriendschapsbanden ontstonden in 1970 op het moment dat iemand uit Ommen in de kost kwam bij een gezin in Gedern dat bij het koor aldaar betrokken was.
Heel wat jaren eerder, in 1935 was er ook al sprake van een Ommer Mannenkoor, echter de oorlog zorgde ervoor dat het geen lang leven beschoren was. Na de oorlog, in 1946, zijn nog weer nieuwe pogingen ondernomen om een christelijk mannenkoor op te richten. Helaas eveneens zonder resultaat want het duurde meer dan 20 jaar eer er weer initiatieven ondernomen werden. Vier gemengde zangkoren uit Ommen waren gezamenlijk van mening dat er in Ommen plek zou moeten zijn voor een mannenkoor. Daarom staken de besturen de koppen bij elkaar. De uitkomst van dit overleg was een oproep in de lokale krant om op 28 februari 1969 een vergadering te beleggen voor de oprichting van een nieuw mannenkoor. En dat werd een succes.

Oprichting 1969

Uit de notulen van de oprichtingsvergadering – geschreven door Martend Makkinga, de eerste secretaris van het Ommer Mannenkoor – blijkt dat de vergadering werd gehouden in Café Kouwen aan de Markt in Ommen. “De heer Luttekes, voorzitter van het Hervormd Zangkoor, opende de vergadering met een hartelijk welkom en gaf vervolgens een uiteenzetting, waaruit bleek dat de besturen van de zangverenigingen Excelsior, de Lofstem en het Hervormd Zangkoor, met enige anderen, het initiatief hadden genomen tot deze bijeenkomst” zo blijkt uit de notulen van de vergadering van 55 jaar geleden. De notulen vervolgt met: “Al jaren is er over gepraat een mannenkoor in Ommen op te richten, maar tot nog toe is het steeds gebleven bij de vorming van min of meer kleine afdelingen die door de Lofstem en het Hervormd Zangkoor in leven werden gehouden. Het is nu de bedoeling dat er een Mannenkoor van beduidende omvang tot stand wordt gebracht. De vergadering besloot vervolgens tot oprichting van het Ommer Mannenkoor en stelde vast dat dit een algemeen koor zal zijn.”
In de beginjaren werd afwisselend gerepeteerd in de kerkelijke gebouwen Hervormd Centrum en d’ Olde Wheeme. Het eerste optreden van het koor in 1969 was onder leiding van de dirigent, de heer H. P. Jansen van Galen. In die beginjaren telde het koor ongeveer dertig leden. De contributie bedroeg 1 gulden per repetitie en de dirigent kon rekenen op een honorarium van 25 gulden per repetitie.

Tekst: Harry Woertink
Foto: CCO

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.