Het is altijd druk bij Egelopvang Laarbrug in Vilsteren

0274374_Egelopvang1.JPG
Marja Bakker met enkele vrijwilligsters en opgevangen egeltjes, die stuk voor stuk een naam krijgen. V.l.n.r. Lettie Nolting, Marja Bakker en Gerrie Mollink, met Doortje (links) en Joop Zoetemelk (rechts).

‘Egels zijn leuk en slim, maar ook afhankelijk van ons’

VILSTEREN – “Iedereen die ze van dichtbij ziet, is meteen verkocht. Dat ga jij straks ook merken”, antwoordt Marja Bakker op de vraag waarom mensen egels zo leuk vinden. Ze loopt daarmee tijdens het gesprek vooruit op het bezoek aan de hokken van de opvang, waar straks de foto’s gemaakt zullen worden. Ze heeft gelijk: de stekelige diertjes bieden vooral door hun onderzoekende snuitjes een vertederende aanblik.

“Ze zijn leuk en slim, maar ook afhankelijk van ons”, aldus Marja, die sinds 2015 de egelopvang bij camping Laarbrug bestiert. Samen met zo’n vijftien vrijwilligers vangt ze egels op, naast de bedrijvigheid die de camping met zich meebrengt. Dat gebeurt tussen de bedrijven door, soms tot ’s avonds laat.

Marja viel zelf ook als een blok voor de aanblik van jonge egeltjes toen ze ooit de toenmalige egelopvang in Nieuwleusen bezocht. Ze overhandigde daar namens Camping Laarbrug, die ze samen met haar zoon runt, een cheque aan één van de vijf kleinschalige goede doelen die daarvoor waren aangewezen. “Ik had tot op dat moment geen bijzondere binding met egels. Ik wist er eigenlijk vrij weinig van. Maar dat veranderde daar op slag.” Ze werd vrijwilliger en later fungeerde ze als gastgezin: een plek waar egels tijdelijk kunnen worden ondergebracht om aan te sterken.

Warme en koude hokken

Toen de egelopvang in Nieuwleusen moest sluiten, ging ze nog een stap verder. Ze zette de egelopvang voort op een locatie bij haar camping aan de Vilsterseweg, tussen Ommen en Vilsteren. In de egelopvang zijn de hokken onderverdeeld in warme en koude plekken. In zeventien warme hokken kunnen verzwakte diertjes aansterken, en in bijna veertig hokken in een onverwarmde ruimte kunnen egels die goed op gewicht zijn in winterslaap gaan. Ze worden dan voorbereid op een terugkeer in de natuur.
Het uitzetten gebeurt meestal in april en mei, in uitzettuinen van particulieren die hiervoor geschikt zijn. “Het lukt natuurlijk niet altijd, ook omdat we niet altijd precies weten waar ze gevonden zijn, maar het is het beste om ze uit te zetten in het territorium waar ze in eerste instantie zijn aangetroffen”, weet Marja. “Soms is dat een heel eind weg, maar het zal je verbazen wat mensen daar voor over hebben. Ze worden soms aangevoerd uit plekken in de wijde omgeving: Haaksbergen, Lochem, Enschede. En vaak hebben diezelfde mensen het er voor over om ze na een tijdje weer op dezelfde plek uit te zetten. Veel mensen zijn echt heel erg begaan met egels.”

Bedreigingen

Egels worden onder meer bedreigd door netten in moestuinen, afval waarin ze vast komen te zitten, het verkeer, gaten voor de trampoline in de tuin, en vijvers met een steile rand, waar ze op eigen kracht niet meer uit kunnen komen. Dat laatste, zo adviseert Marja, is op te lossen door een trapje te bouwen.

Een gezonde egel weegt zes- tot zevenhonderd gram, maar de diertjes die door de Dierenambulance of door particulieren worden gebracht, wegen soms maar drie- tot vierhonderd gram of nog minder. Ze horen van ongeveer november tot april in winterslaap te zijn, maar worden vaak in beweging aangetroffen door mensen. In toenemende mate, wat Marja kan illustreren met cijfers: ving Laarbrug enkele jaren terug nog gemiddeld 150 egels per jaar op, in 2022 steeg dat aantal naar 222 en het afgelopen jaar naar 328.
De doorstroom verloopt gelukkig redelijk vlot; soms kunnen ze na twee weken alweer worden uitgezet in de natuur. “Het heeft te maken met het veranderende weer, daar ben ik van overtuigd”, zegt Marja. “De winters worden warmer en zachter, net als het voorjaar. Ze kunnen daardoor minder eten vinden, waardoor ze te weinig vet binnenkrijgen.”

Flessenmoeders

Ook ’s zomers is het druk, met name in augustus. “Dan wordt het jonge spul geboren. De afgelopen jaren hebben veel moederegels laat jonkies gekregen, die dan nog niet sterk genoeg zijn voor hun winterslaap. En als de moeder wordt doodgereden in het verkeer, kunnen de jonkies op eigen kracht niet overleven.”
Opgevangen egels – ook volwassen dieren die gewond zijn – moeten dus aansterken en worden ‘bijgeflest’ met een speciaal soort pap dat onder meer vitamines, rijstebloem en melkpoeder bevat. Meer informatie is verkrijgbaar op de open dag van Egelopvang Laarbrug, die gepland staat voor 26 mei. Tussen 14.00 en 16.00 uur is iedereen dan welkom.

Tekst/Foto’s: Hans Keesmaat

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.