Eerste Vintage en Techniekbeurs in De Spil smaakt naar meer

0274132_Vintage_Techniek.JPG
Een kleine duizend bezoekers vergaapten zich zaterdag in De Spil aan de meest uiteenlopende zaken die vallen onder de noemers ‘vintage’ en ‘techniek’.

NIEUWLEUSEN – De eerste Vintage en Techniekbeurs, afgelopen zaterdag in kulturhus De Spil in Nieuwleusen, is een groot succes geworden. Een kleine duizend bezoekers uit het gehele land kwamen af op deze specialistische beurs met een brede opzet.

De beurs, officieel Vintage&TechniekNL genaamd, is in zekere zin een vervolg op Vintage Grooves, een beurs die een jaar geleden gehouden werd in De Spil. Daarbij lag de nadruk op grammofoonplaten en vintage artikelen. De Vintage en Techniekbeurs kent, zoals de naam al doet vermoeden, een iets andere en vooral veel bredere opzet.
Het initiatief van organisator Gerard Oortwijn, in samenwerking met De Spil, kan gezien worden als de voortzetting van Techno Nostalgica, een radiobeurs die jarenlang in Emmen werd gehouden en die bij liefhebbers hoog stond aangeschreven. Deze maakte na de coronaperiode geen doorstart meer, waarna Oortwijn het evenement, met goedvinden van de organisatoren uit Emmen, naar Nieuwleusen haalde. Het merendeel van de standhouders – uit het hele land, maar ook uit Duitsland en België – zag dat wel zitten, zodat de twee sporthallen van de Spil snel waren volgeboekt. Ook radioliefhebbers waren enthousiast, zo werd zaterdag duidelijk. Want een uur voor de opening had zich al een flinke groep liefhebbers voor de entree verzameld.

Nostalgische radio’s

Liefhebbers en verzamelaars hadden een ruime keuze uit het aanbod van zo’n honderd standhouders, gepresenteerd op 120 tafels, met een totale lengte van 480 meter. De termen ‘vintage’ en ‘techniek’ werden breed opgevat, van fraaie nostalgisch ogende radiotoestellen, grammofoons en grammofoonplaten, maar ook oud technisch speelgoed, klokken, stoommachines en allerhande elektrische apparaten. Veel lof was er ook voor de organisatie. Met name de mogelijkheid om gratis te parkeren in de nabijheid van De Spil viel bij veel bezoekers in de smaak.
Daarnaast waren er speciale attracties: dj’s van De Vrienden van de Radio verzorgden in de middaguren live-programma’s voor Radio Monique Internationaal bij de stand van het Nederlands Instituut voor Beeld En Geluid, die hiervoor een complete radiostudio uit begin jaren zeventig hadden geïnstalleerd. Specialisten van NVHR repareerden buizenradio’s en buizenversterkers en Tim de Wolf, eigenaar van het bureau voor Audio Archeologie, demonstreerde samen met Marco van der Hoeven van Vintage Microphone World een live-opname van een grammofoonplaat. Onder grote belangstelling werd een live gespeeld nummer van Jannes Kleene direct vastgelegd en gesneden op een 78-toerenplaat.

Jaarlijks vervolg

Het succes leidt vrijwel zeker tot een jaarlijks vervolg, denkt organisator Gerard Oortwijn. “We zijn erg blij met de manier waarop de beurs verlopen is, met het aanbod en het bezoekersaantal. Met dit resultaat komen we zeker uit de kosten en kunnen we het positief saldo investeren in het organiseren van deze beurs in de komende jaren.”
Een kleine duizend bezoekers vergaapten zich zaterdag in De Spil aan de meest uiteenlopende zaken die vallen onder de noemers ‘vintage’ en ‘techniek’.

Tekst/Foto: Hans Keesmaat

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.