Betaalbaar Wonen Nieuwleusen houdt weer een inloopavond

0273126_Betaalbaar_Wonen_Nieuwleusen.jpg

NIEUWLEUSEN – De stichting Burgerinitiatief Betaalbaar Wonen Nieuwleusen (BBWN) belegt op dinsdag 20 februari een inloopavond over betaalbare woonoplossingen in de kern Nieuwleusen.

De organisatie, die sinds kort de stichtingsvorm heeft aangenomen, ontstond ruim een jaar geleden als initiatief van particuliere inwoners van het dorp. Zij maken zich zorgen over de beperkte mogelijkheden voor betaalbare huisvesting, zowel voor jongeren als voor senioren. Net als in heel Nederland lopen jongeren aan tegen lange wachttijden en zeer beperkte mogelijkheden om een betaalbare woning te krijgen, zo heeft de BBWN geconstateerd. Oudere inwoners die overwegen kleiner te willen gaan wonen, lopen eveneens tegen beperkingen aan, onder meer door de gestegen prijzen en – ook in hun geval – beperkte beschikbaarheid van bestaande en nieuw te bouwen woningen.

De stichting Burgerinitiatief Betaalbaar Wonen Nieuwleusen is al geruime tijd in gesprek met de gemeente Dalfsen – zowel politiek als ambtelijk – over verruiming van deze mogelijkheden en een soepeler omgang met de regels voor bijvoorbeeld bouwen op bestaande erven. Ook de mogelijkheden voor tiny houses willen ze nader onderzoeken, evenals het omvormen van leegstaande kantoor- en bedrijfsgebouwen tot woonvormen. Ook opties als woningsplitsing en het geschikt maken van schuren en stallen op particuliere erven tot woonruimte hebben de aandacht.

Enquête

De organisatie belegde in oktober 2022 een eerste inloopavond, die leidde tot veel reacties van inwoners die aangaven welke problemen zij ondervinden en welke mogelijkheden zij zien. De resultaten van een enquête naar woonwensen onder inwoners is de afgelopen tijd onder de aandacht gebracht van de gemeente. Daarnaast zijn er contact met enkele bouwbedrijven om te zien of deze units kunnen realiseren voor een betaalbare prijs.

De inloopavond van 20 februari vindt plaats in De Spil (aanvang 19.30 uur) en is bedoeld voor inwoners die willen meedenken. Er zijn gemeenteraadsleden uitgenodigd, alsmede enkele bouwbedrijven die betaalbare woonoplossingen presenteren. De stichting wil bemiddelen tussen inwoners van Nieuwleusen met woonwensen en de gemeente Dalfsen. Wie zijn of haar wensen op dit gebied als nog kenbaar wil maken, kan de informatie doorgeven aan de organisatie. Deze gegevens kunnen dan nog worden betrokken bij de inloopavond en in de gesprekken met de gemeente.

Tekst: Hans Keesmaat
Foto: Pixabay.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.