Ambachtelijke Vechtdal Brouwerij bestaat alweer tien jaar!

0273532_0251512BrouwerijI.JPG

DALFSEN – Op Valentijnsdag, 14 februari, bestaat de Stichting Ambachtelijke Vechtdal Brouwerij tien jaar! De brouwerij startte met ‘keukenhobbyisten’ maar is inmiddels uitgegroeid naar een brouwerij met thans 285.000 flesjes speciaalbier per jaar.

Wie had tien jaar geleden kunnen bedenken dat de Ambachtelijke Vechtdal Brouwerij een gevestigde naam zou zijn in het Vechtdal? De brouwers en de bedenkers van het bier in ieder geval niet. Hun passie voor mooie bieren brouwen in combinatie met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een mooie werkplek geven, maakte dat de vrienden Jos Verlaak en Stefan Maats zich hard maakten voor de realisatie van een Zorgbrouwerij. De eerste jaren werd het bier bij een huurbrouwer in Friesland gebrouwen. Inmiddels wordt al weer zeven jaar gebrouwen in de oude gymzaal aan de Molendijk in Dalfsen. Met dank aan de gemeente, die deze ruimte voor enkele jaren beschikbaar stelde.

Leven in de brouwerij

Inmiddels is de brouwerij veertien unieke bieren en anderhalf miljoen gevulde flesjes speciaalbier verder en is er veel leven in de brouwerij. Maar liefst 21 mensen hebben er een zinvolle dagbesteding. Het merendeel zijn mensen met een zorgvraag. Daarnaast kan de Stichting met ANBI-status zich beroepen op 40 vrijwilligers die de meest uiteenlopende taken en werkzaamheden op zich nemen. Slechts vier medewerkers zijn in vaste dienst. Zonder al deze mensen heeft de Ambachtelijke Vechtdal Brouwerij geen bestaansrecht. Inmiddels staat de brouwerij aan de vooravond van nieuwbouw op het terrein aan de Koesteeg 4a, bij Natuurboerderij Lindehoeve. Dankzij de ruim 170 ‘Vrienden’ die jaarlijks hun steun geven en andere donateurs, komt dit steeds dichterbij. Maar de laatste loodjes wegen het zwaarst. Door de inflatie en andere externe invloeden zijn onder andere bouwmaterialen duurder geworden. Reden dat de brouwerij nog wel wat hulp kan gebruiken. Iedere donatie en alle hulp is nog steeds welkom!

Jubileumbier

Vanwege het tienjarig bestaan is er een Speciaal Jubileumbier gebrouwen. Het betreft een bier met beperkte oplage, een echt ‘collectors item’ dus. De 75cl-fles is verpakt in een houten kistje met stukjes vloer van de oude gymzaal en kost 14 euro en 2 cent. De opbrengst komt ten goede aan de nieuwe brouwerij. Het bier is te bestellen via info@vechtdalbrouwerij.nl en op woensdag 14 februari tussen 07.30 uur en 17.30 uur op te halen in de brouwerij aan de Molendijk 11.

Archieffoto’s

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.