WaardeRing-netwerk roept op oude cd’s en kaarsen in te leveren

0271729_Van_gebruikte_cds_naar_kaarsenhouders_en_van_oude_naar_nieuwe_kaarsen.jpg
Van gebruikte cd's naar kaarsenhouders en van oude naar nieuwe kaarsen.

REGIO – Natuur en Milieu Overijssel, gemeente Dalfsen, Stichting Noggus&Noggus en ROVA houden deze maand een inzamelactie voor cd’s, dvd’s en kaarsen vanuit het circulaire ambachtsnetwerk, WaardeRing.

Volgens de organisaties is het een goede manier om nu al met goede voornemens te starten: “Veel mensen hebben op zolder nog wel een doos oude cd’s liggen, terwijl er in het hele huis geen apparaat meer te vinden is om het af te kunnen spelen. Ook blijven er vaak kaarsstompjes over na de feestdagen. Door deze in te leveren, kunnen van deze spullen weer waardevolle producten gemaakt worden. Zo wordt verspilling voorkomen én is er thuis weer wat meer ruimte.”

Op dit moment blijven dus nog veel cd’s, dvd’s en overgebleven kaarsen thuis liggen zonder gebruikt te worden. Vaak worden deze dan na een tijd weggegooid bij het restafval. “Jammer”, zeggen de organisaties, “want de spullen krijgen binnen het WaardeRing netwerk namelijk een waardevolle bestemming.” Leerlingen van praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs in Zwolle demonteren de cd’s en dvd’s en doen zo werkervaring op. De losse onderdelen worden vervolgens gerecycled: van de cd schijfjes wordt bijvoorbeeld het omhulsel van de bekende horecakaarsjes gemaakt. Kaarsstompen komen terecht bij de kaarsenmakerij van Philadelphia in Kampen waar mensen met een licht verstandelijke beperking prachtige nieuwe kaarsen maken van de oude stompjes.

Inleveren

De spullen kunnen worden ingeleverd bij Noggus&Noggus aan de Singel 19 in Dalfsen. Ook kunnen ze worden ingeleverd bij de GRIP-wagen van de ROVA. Dit is een mobiel inzamelpunt van de ROVA voor reststromen zoals piepschuim, hard plastic en metaal. Maar de wagen heeft ook bakken voor cd’s, dvd’s en kaarsen. Bij de GRIP-wagen kunnen reststromen worden ingeleverd zolang deze in een grote boodschappentas passen. Voor grotere hoeveelheden kan men terecht bij het ROVA-milieubrengstation. Kijk op de website van de ROVA of in de ROVA-app om te zien wanneer de GRIP-wagen in de buurt staat.

Over WaardeRing

WaardeRing is het circulaire ambachtsnetwerk in de regio Zwolle. Het netwerk bestaat uit ruim vijftig partners, bedrijven, ondernemers, maatschappelijke organisaties, onderwijsinstellingen en overheden- in de gemeenten Dalfsen, Ommen, Zwolle, Staphorst, en Zwartewaterland. Het netwerk gaat voor een circulaire economie en inclusieve samenleving. Er zijn al diverse samenwerkingen ontstaan rondom hout en meubelen, textiel, kunststof en kleingoed. Dankzij het alsmaar groter wordende netwerk van WaardeRing worden diverse voorheen waardeloze afvalstromen omgebogen tot waardevolle grondstoffen en neemt hergebruik van al dan niet gerepareerde of opgeknapte spullen steeds verder toe. Leerlingen en studenten van inmiddels meer dan tien onderwijsinstellingen dragen hieraan hun steentje bij en mensen met bijzondere talenten vinden waardering binnen het netwerk voor hun inzet. WaardeRing draait om kansen voor mensen en materialen. Kijk voor meer informatie op

www.waarde-ring.nl

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.