Trechterbekers te zien in Dalfsen

0272156_Trechterbekers_op_open_dag.jpg

 

DALFSEN – De Historische Kring Dalfsen trok veel bezoekers tijdens de jaarlijkse open dag eind december. De grote publiekstrekkers waren de archeologische vondsten van de trechterbekercultuur, waarvan een deel werd tentoongesteld.

Verschillende werkgroepen lieten zien waar ze mee bezig zijn. Zo liet de werkgroep foto- en beeldmateriaal foto’s zien op een groot scherm en bij de werkgroep genealogie konden mensen de Dalfser stamboom bekijken. De werkgroep documentatie ’39-’45 liet veel over de oorlog zien. Ook heeft de Historische Kring een digitale informatiezuil tot haar beschikking. Daarop konden de bezoekers veel over de geschiedenis van Dalfsen lezen en een dialectquiz doen. De werkgroep archeologie mocht de grafgiften van de trechterbekercultuur tentoonstellen.
In twee vitrines stonden dertien verschillende grafgiften met informatie over de vondsten. Versierde kommen en schalen met bijlen waren in bruikleen van het Provinciaal Depot in Deventer. De open dag trok veel enthousiaste en oprecht geïnteresseerde mensen voor deze vondsten.
De opgraving werd in 2015 internationaal bekend. In Oosterdalfsen is toen het grootste grafveld van de trechterbekercultuur gevonden van Noordwest-Europa. Bij opgraving werden ruim 140 graven en ruim 160 grafgiften gevonden. Na onderzoek is gebleken dat het grafveld in Dalfsen rond 2.900 voor Christus is ontstaan en rond 2.700 voor Christus is verlaten. Deze periode staat ook bekend om de hunebedbouwers. In Dalfsen werden ze echter niet begraven onder de grote stenen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.