Tijdelijke opvang Camping Heidepark Lemelerveld

0270545_Gemeentehuis_Dalfsen_1.JPG

Gemeente Dalfsen blijft overvol aanmeldcentrum COA Ter Apel helpen

DALFSEN/LEMELERVELD – In het aanmeldcentrum in Ter Apel blijft de situatie zorgelijk en schrijnend. De gemeente Dalfsen vindt het belangrijk om een veilig en warm thuis te bieden aan mensen die huis en haard hebben achter gelaten, omdat het onveilig voor hen is in eigen land.

Daarom heeft de gemeente Dalfsen besloten om tijdens deze winterperiode asielzoekers op te blijven vangen om Ter Apel te ontlasten. De opvang in Oudleusen loopt tot uiterlijk 16 januari 2024. Vanaf half januari tot uiterlijk 29 maart 2024 wordt noodopvang aan maximaal 120 asielzoekers op Charmecamping Heidepark in Lemelerveld geboden. ‘‘We zien dat er meer opvang en voor langere tijd nodig is om Ter Apel te ontlasten dan de maximaal 35 asielzoekers die we nu tot half januari opvangen in Oudleusen. Daarom hebben we verder gekeken naar opvangmogelijkheden binnen onze gemeente. Ondanks dat de opvang in de eerste plaats de verantwoordelijkheid is van de Rijksoverheid. Het lukt het rijk echter niet op de opvang goed te organiseren, waardoor de situatie in Ter Apel zeer schrijnend en zorgelijk blijft. Dus vanuit solidariteit met mensen die op zoek zijn naar een veilige, warme plek én vanuit solidariteit met de Groninger gemeenten, in het bijzonder Westerwolde waar Ter Apel ligt, blijven wij als gemeente Dalfsen helpen”, licht wethouder Jan Uitslag toe.’

Locatie

Charme Camping Heidepark in Lemelerveld is een ruim park waar in de zomerperiode ongeveer 700 vakantiegangers kunnen verblijven. Dit park heeft voorzieningen zoals sanitaire gebouwen en recreatieruimten. Daarnaast is het park in de winter gesloten. Tijdens deze wintermaanden (januari – maart 2024) wordt opvang aan maximaal 120 asielzoekers geboden. Dit gebeurt in drie tenten. Door meerdere tenten in plaats van één grote tent te plaatsen, is er een prettiger woon- en leefklimaat voor de asielzoekers. Direct omwonenden zijn inmiddels geïnformeerd. De voorbereidingen voor de tijdelijke inrichting starten binnenkort. De basisvoorzieningen als sanitair, catering en medische zorg worden georganiseerd. Er is vanaf de start begeleiding voor de asielzoekers aanwezig. Ook is er 24 uur per dag beveiliging aanwezig in en rondom de opvanglocatie. Er wordt een dagprogramma geboden, zodat er overdag wat te doen is. De mensen die worden opgevangen kunnen zich vrij bewegen en mogen de camping gewoon verlaten.

Structureel

Nu biedt de gemeente op verschillende, tijdelijke manieren opvang aan. De gemeenteraad heeft in juli 2023 via een motie het college gevraagd om samen met betrokken partijen en inwoners te zoeken naar één of twee geschikte, structurele opvanglocaties binnen de gemeente Dalfsen. De ervaringen die zijn opgedaan met tijdelijke opvang sterkt Dalfsen in de motivatie te komen tot een structurele opvanglocatie. Met ondersteuning vanuit (de motie van) de raad kan de gemeente een traject lopen waarin de gemeente maximale regie op het proces heeft en houdt.

In gesprek

“Het proces om te komen tot een opvanglocatie voor langere tijd is een ander proces dan de tijdelijke opvang die we tot nu toe hebben georganiseerd”, licht wethouder Uitslag toe. “Om te komen tot mogelijk geschikte locaties bepalen we eerst met elkaar de kaders, voorwaarden en criteria die van belang zijn voor het zoeken naar een geschikte locatie. Denk daarbij aan de grootte, de plek en bijvoorbeeld welke voorzieningen er in de buurt moeten zijn. Daarover gaan we in gesprek met professionals en met inwoners. Deze kaders worden vastgesteld door de gemeenteraad. Wanneer die kaders zijn bepaald, kijken we naar mogelijke locaties die passen bij deze kaders. Ook bij de zoektocht naar geschikte locaties gaan we in gesprek met inwoners. We gaan hier binnenkort mee starten. Via onze website en de kernpunten houden we iedereen op de hoogte”, aldus wethouder Uitslag.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.