Tijdelijk Noodfonds Energie: wie krijgt geld voor de energierekening?

0272913_Energie.jpg

REGIO – Over de hoge energieprijzen is inmiddels een hoop gezegd en geschreven. Omdat dit nog altijd speelt, komen sommige huishoudens ook in 2024 in aanmerking voor een financiële tegemoetkoming. Dat wordt betaald uit het Tijdelijk Noodfonds Energie. Maar wat zijn eigenlijk de voorwaarden om geld uit dit fonds te krijgen? Wie komen ervoor in aanmerking? En hoe kan het worden aangevraagd?

Sinds 22 januari is het weer mogelijk om financiële steun voor de energierekening aan te vragen via het Tijdelijk Noodfonds Energie. Dat fonds is er zodat mensen hun energierekening ook dit jaar kunnen blijven betalen. Daar is dit jaar een bedrag van 60 miljoen euro voor beschikbaar gesteld door de Rijksoverheid en verschillende energieleveranciers. Vorig jaar ging het om een bedrag van 43,7 miljoen euro, waar ruim 50.000 huishoudens gebruik van konden maken.

Voorwaarden versoepeld

Het loopt inmiddels storm. Binnen één dag zijn er meer dan 17.000 aanvragen gedaan. Dat is 17 keer meer dan vorig jaar door het Noodfonds op de eerste dag aan aanvragen werd ontvangen. Daar zal een grotere naamsbekendheid wellicht een rol in spelen, maar ook is de regeling dit jaar versoepeld. Daardoor komen er meer mensen voor in aanmerking, echter geldt het niet voor iedereen. Het hangt af van het inkomen en de hoogte van de energierekening. Het Tijdelijk Noodfonds Energie is er voor huishoudens die een laag inkomen hebben en een hoge energierekening. Deze mensen kunnen een beroep doen op het Noodfonds om de kans op onbetaalde energierekeningen en hoge schulden te voorkomen. Er zijn drie voorwaarden waar huishoudens aan moeten voldoen, willen ze in aanmerking komen voor een financiële tegemoetkoming. Deze voorwaarden zijn als volgt:

*Het huishouden heeft een contract voor gas, stroom of stadswarmte;

*Het bruto inkomen is maximaal 200 procent van het sociaal minimum. Voor alleenstaanden is dat een bruto inkomen van maximaal 3.200 euro per maand, inclusief 8 procent vakantiegeld en exclusief andere toeslagen. Voor samenwonenden is dat een bruto-inkomen van maximaal 4.480 euro per maand, inclusief 8 procent vakantiegeld en exclusief andere toeslagen.

*De rekening van de energieleverancier is hoger dan 8 tot 10 procent van het bruto-inkomen

Steun aanvragen

Financiële steun kan worden aangevraagd op: https://www.noodfondsenergie.nl/. Via de Situatiecheck is te controleren wie er in aanmerking komt. Voor hulp kunnen inwoners van de gemeente Dalfsen een beroep doen op vrijwilligers via de plaatselijke projectgroep – Dalfsen geeft warmte-. Stuur hiervoor een mail naar info@noodfondsdalfsen.nl of bel: 06-55306869.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.