Saxenburgh zet eerste stappen op weg naar een duurzame operatiekamer

0271491_Saxenburgh.jpg

HARDENBERG – Duurzaamheid is een belangrijk thema, ook in de zorg. Wereldwijd is de zorgsector namelijk verantwoordelijk voor 5-7% van de CO2-uitstoot. In Nederland is dat zelfs 8%.

Het veelvuldig gebruik van energie, materialen en grondstoffen is zorgelijk. Operatiekamers doen een flinke duit in het zakje wanneer het om dit verbruik gaat. Onvermijdelijk? Volgens het Green Team OK van het Saxenburgh Medisch Centrum is dat niet het geval. Clarina Raué, recovery-verpleegkundige, vertelt: “We gebruiken vanuit hygiënisch oogpunt veel wegwerpmaterialen op de OK en dat is mij al een lange tijd een doorn in het oog.” Clarina is niet de enige, veel collega’s op de OK denken hetzelfde over verduurzaming. Het draagvlak is groot en dat is een goed begin voor verandering. Samen met onder andere collega’s Stijn Uitslag, Audrey Kisteman, Simone Beenen en Menno Raber vormt Clarina het Green Team van de OK.

Groen OK

Stijn en Audrey gingen voor hun studie samen aan de slag met een onderzoeksrapport over verduurzaming van het OK-complex van Saxenburgh. Daaruit bleek dat sommige stappen richting verduurzaming relatief eenvoudig te zetten zijn. Zo is de uitstoot van anesthesiegassen aanzienlijk verminderd door narcose op een andere manier toe te dienen of te werken met low-flow anesthesie. Daarnaast is er een grote stap gezet door het scheiden van afval. Dit vergt aandacht en inzet vanuit verschillende afdelingen in de organisatie. Clarina: “Het scheiden van afval bleek minder eenvoudig dan ik van tevoren had gedacht. Het vraagt om een andere inrichting van het logistieke proces rondom afvalverwerking.” Stijn vult aan: “Collega’s moeten eraan wennen dat ze de papieren delen van de verpakking in een andere container moeten gooien. Dit went gelukkig snel genoeg en scheelt enorm in de berg afvalzakken die we dagelijks weggooien.”
Andere materialen die voorheen werden weggegooid zijn zogenaamde ‘staplers’. Grote darmnietmachines die na eenmalig gebruik bij het restafval gegooid worden. Chirurg Menno Raber gebruikt regelmatig een stapler tijdens zijn operaties en is blij met een nieuwe werkwijze. “Door het gescheiden inzamelen van dit instrument, kan 70-80% van de materialen opnieuw worden gebruikt. Ik ben er trots op dat we dit als eerste ziekenhuis in Oost-Nederland doen.”

Duurzame zorg

Het enthousiasme van de werkgroep zorgt voor mooie stappen in de richting van duurzamere zorg binnen Saxenburgh. Stijn: “We zien nog veel meer kansen om de OK steeds groener te maken en blijven zoeken naar passende oplossingen voor verduurzaming.” Ruud Rusken, manager facilitair vult aan: “Duurzaamheid is een belangrijke pijler in onze strategie. Door het ondertekenen van de Green Deal verbinden we ons aan een groenere toekomst van onze zorg. Een duurzame, groene operatiekamer is daarom niet alleen een teken van vooruitgang in de geneeskunde, maar ook een belofte voor de gezondheid van onze planeet en toekomstige generaties.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.