Politiek Verwoord: D66

0272671_D66_logo_Ommen.jpg

OMMEN – Verschillende politieke partijen uit de gemeente geven hun actuele standpunten weer. Deze week is Henri Mors van D66 aan het woord.

In Ommen zijn er vele vrijwilligers die het leven nog mooier maken dan het al is. Een paar voorbeelden:

Voor het seniorweb is elke woensdagmorgen een vrijwilliger aanwezig in het jongerencentrum Punt (naast de skatebaan) om te helpen met computerproblemen. Weet u dat we in Ommen een Meldpunt Eenzaamheid hebben voor mensen die zich eenzaam voelen? Dat overkomt velen, zelfs als er veel mensen in de nabijheid zijn. Ook worden in Ommen scootmobieltochten door de omgeving georganiseerd. Allemaal mogelijk gemaakt door vrijwilligers die klaarstaan voor onze buren: naoberschap.

De Paraplu

Een paar jaar geleden is het eetcafé De Paraplu door vrijwilligers opgericht. Bij de Paraplu is iedere Ommenaar die gezellig samen wil koffie drinken, spelletjes wil spelen of wil genieten van een gezonde maaltijd welkom aan de Weegbreestraat 1. Een schitterend initiatief dat misschien aan het eigen succes ten onder gaat. Waren er in het begin 10 tot 15 deelnemers, inmiddels zijn het al meer dan 25! Dat begint te knellen voor de vrijwilligers en de accommodatie. Er wordt uitgekeken naar een andere locatie die betere faciliteiten biedt, zoals een fatsoenlijke keuken. D66 is van mening dat de gemeente Ommen dit initiatief moet omarmen.
AutoMaatje is ook in Ommen succesvol. AutoMaatje is een vervoerservice waarbij vrijwilligers minder mobiele plaatsgenoten, op verzoek vervoeren. Vrijwillige chauffeurs gebruiken daarvoor hun eigen auto. Het vervoer beperkt zich niet tot een bezoek aan het ziekenhuis, dokter of fysiotherapeut. Maar ook voor leuke doelen als een bezoekje afleggen, naar de kapper of gezellig winkelen.
Op het gebied van natuur- en faunabeheer zijn ook diverse groepen vrijwilligers actief. Bijvoorbeeld in de Ommermars, Varsenerveld en dergelijke.
Op de hoek van de Bermerstraat en de Kerkstraat vindt u de Wereldwinkel. Deze winkel wordt volledig belangeloos gerund door vrijwilligers. De Wereldwinkel verkoopt originele cadeaus uit andere culturen. Deze producten zijn gemaakt met respect voor mens en milieu. Omdat de producenten – zoals zilversmeden, pottenbakkers en koffieboeren – er een rechtvaardige prijs voor krijgen, kunnen ze een menswaardig bestaan opbouwen. Zeg maar naoberschap op afstand. Kortom, we mogen trots zijn op onze vrijwilligers van Ommen.

Solidariteit

Hoe anders is het gesteld met de solidariteit in Nederland. We zien een groot verschil tussen de Randstad en bijvoorbeeld onze regio. Ik denk dat het geen geheim is dat men daar meer aan zichzelf denkt en minder aan de anderen. In veel gemeentes in Overijssel en Gelderland hebben D66 fracties moties ingediend genaamd ‘Kerstverlichting Ter Apel’. Het ging hierbij niet om lampjes in de kerstboom, maar om verlichting te brengen in de noodsituatie in Ter Apel tijdens en na Kerstmis. In Ommen heeft de motie alleen de steun gekregen van de PvdA. Ommen heeft al erg veel opvangplaatsen gerealiseerd en heeft aan haar maatschappelijke verantwoordelijkheid voldaan, waren argumenten. Er zijn andere gemeentes die geen opvangplaatsen hebben of willen. De spreidingswet was en is dus een noodzaak als het niet op vrijwillige basis kan.

‘Vrijwillig’ is de rode draad in dit artikel. De beloning? Dankbaarheid en voldoening. Onbetaalbaar!

Henri Mors
Fractievoorzitter D66 Ommen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.