Lampie: Kalm, kalm, kalm…

0271206_kalm_-_2.jpg

Een nieuw jaar. De goede voornemens zijn alweer passé en net de sloffe oliebollen weggemikt in de groenbak. Kin omhoog. Borst vooruit en gas. Broezzzz’n! De eindejaarperiode van bezinning en overweging is voorbij, we gaan er tegenaan. Volle kracht vooruit. Niet meer achteromkijken, want ‘wie veel achterom kijkt verliest de toekomst uit het oog’, beweerde een amateurfilosoof, waarvan me de naam eventjes niet te binnen wil schieten. Was het nou André van Duin…, Geert Wilders…, of onze eigen Hansie Vroomen? Nee…, onze burgervader niet dacht ik, maar goed, maakt niet uit. Mocht het begin onrustig en chaotisch overkomen, kan ik inkomen. Even terugschakelen. Pas op de plaats. Ga zitten. Kalm. Niks volle kracht vooruit. Rustig aan, het is pas begin januari. Luister voor de verandering even naar een ouwe rot die volledig is ontspoord – ja, ik bedoel mezelf. Ontspoort had ik het over hè, niet ont-sport. Dat ben ik ook, beleef het voetbal alleen passief langs de lijn, maar dit terzijde.

Ontspoort dus. In overdrachtelijke zin hè. Heb de boel strak op de rails. Ben niet van het padje. Niet aan de drank, drugs of worstelend met een gokverslaving. En volgens mij nog steeds naar wederzijdse tevredenheid in de echt verbonden. Desondanks toch ontspoort, want al zo’n twee jaar niet meer werkzaam bij ’s lands grootste vervoerbedrijf de NS. Heb het spoorbedrijf vaarwelgezegd. In tegenstelling tot mijn echtelijke situatie waren we zogezegd op elkaar uitgekeken. Ik en de NS, of eh…, de NS en ik. 40 jaar trouw gediend. Het was klaar. Niet dat ik kampte met, zoals dat tegenwoordig heet ‘burn-out klachten’. Dat moderne virus heeft geen vat op me gekregen. Op meer dan een miljoen landgenoten helaas wel. Allemaal slachtoffers van de hedendaagse werkdruk. Veelal strebers die altijd ‘aan’ staan en willen excelleren, nooit es relativeren. En na jaren in de hoogste versnelling is het pats, boem als een futloze plumpudding thuis op de bank.

Ach ja, we leven in een prestatiemaatschappij. Iedereen wil zich onderscheiden. Tot in de kleinste details. Nooit met instappers op het werk verschijnen, anders zeggen je collega’s dat je nog te lui bent om veters te strikken. Voor de beeldvorming in de late avonduren werk-gerelateerde mailtjes naar collega’s te sturen, want echte professionals staan 24/7 aan. Je job is belangrijker dan je privéleven… Je leeft om te werken en bent onmisbaar. Werkstress is voor mietjes, problemen zijn uitdagingen en elke keer als er een waardeloos project in je maag wordt gedouwd verkondig je dat je ‘er een feestje van gaat maken’. De voetbaltraining wordt afgezegd, want ‘dromen moeten worden omgezet in doelen!’ Overwerken bestaat niet, dat is hoort er nu eenmaal bij en ‘vrije tijd moet je verdienen, blablabla…’ ‘Druk, druk, druk’, geeft status. Het altijd maar gillend druk hebben is een keuze. Een beslissing. Verruil ‘druk, druk, druk’ door ‘kalm, kalm, kalm’, want je fikt je zelf af met je brandende ambities. Vandaar de bestempeling ‘burn-out’. Begin 2024 es op een rustig tempo, dan ga je langer mee…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.