Kun je als ondernemer zakelijk internet afsluiten op je thuisadres?

(Advertorial)

Als ondernemer is het mogelijk om zakelijk internet af te sluiten. Daarvoor hoef je je niet te vestigen op een bedrijventerrein. Als je in het bezit bent van een KVK-nummer en vanuit huis werkt, kun je er namelijk ook voor kiezen om zakelijk internet thuis af te sluiten. Het is dus niet verplicht om een apart kantoor te hebben. De providers die zakelijk internet aanbieden, bieden ook de mogelijkheid aan om het abonnement op een thuisadres af te sluiten. De enige voorwaarde is dat de techniek aanwezig is. Wie een glasvezelabonnement wil kiezen, moet thuis een glasvezelaansluiting hebben. Het is wettelijk legaal om zakelijk internet af te sluiten op een thuisadres.

Zakelijk internet thuis

Veel ondernemers kiezen voor zakelijk internet. Vaak bieden de providers nog allerlei extra’s tegen een kleine meerprijs aan. Als ondernemer is het daarom aantrekkelijk om te kiezen voor zakelijk internet. Hoewel de verbinding hetzelfde is, kan de geleverde service wel degelijk anders zijn. Vaak zijn voor zakelijke klanten de lijnen bij de klantenservice een stuk korter dan voor particulieren. Dat heeft ermee te maken dat een zakelijk internetabonnement vaak ook iets duurder is, en een zakelijke klant veelal een hoger servicelevel verlangt van een provider dan een particulier. Bovendien is goed internet onmisbaar. Om deze reden kun je bij een eventuele storing of andere problemen een snelle oplossing verwachten.

Via een website als ProviderCheck is het mogelijk om niet alleen particulier internet af te sluiten, maar je kunt er ook terecht voor het vergelijken en afsluiten van zakelijke internetabonnementen. Het heeft ook nog een ander voordeel; een zakelijk abonnement wordt op een bedrijfsnaam- en adres gezet. Daardoor kun je een deel van deze kosten opvoeren als bedrijfskosten bij je belastingaangifte. Maar dat kan alleen als het abonnement is afgesloten op een zakelijk adres. Voor de Belastingdienst is het dan duidelijk dat het vooral gaat om zakelijk gebruik.

Zakelijk internet thuis gebruiken

Uiteraard is het ook toegestaan om zakelijk internet thuis te gebruiken voor privédoeleinden. Willen de kinderen dus een film kijken of nog even huiswerk maken, dan kan dit via deze verbinding. Het maakt niet uit of het gaat om zakelijk internet of particulier internet. De abonnementen worden vooral aangeboden om de administratie eenvoudiger te maken. Bovendien zijn de voorwaarden van zakelijk internet vaak iets flexibeler. Het abonnement wijzigen of opzeggen is daardoor gemakkelijker.

Het is wel belangrijk om rekening te houden met het aftrekken van het zakelijke internetabonnement als bedrijfskosten. Voor de ondernemer is het mogelijk om een deel van de kosten af te trekken bij de omzetbelasting en de inkomstenbelasting. Doe dit wel altijd in overleg met een boekhouder of accountant. Het adres op de factuur moet een zakelijk adres zijn. Kies je er als ondernemer voor om zakelijk internet op je thuisadres af te sluiten, dan mag je deze kosten niet volledig aftrekken van je inkomstenbelasting of omzetbelasting. De Belastingdienst heeft deze regel ingevoerd, omdat het als ondernemer niet mogelijk is om aan te tonen dat het zakelijke internet alleen zakelijk wordt gebruikt. Kun je aantonen dat je een aantal dagen per week thuis werkt, dan mag je dit wel aftrekken en opvoeren als zakelijke kosten. Werk je 4 dagen per week thuis, dan mag je 55 procent aftrekken van de belastingen.

Meerdere redenen om thuis te kiezen voor zakelijk internet

Steeds meer ondernemers werken vanuit huis in plaats van op een eigen kantoor. Om deze reden is het voor ondernemers mogelijk om een zakelijk internetabonnement op een thuisadres af te sluiten. De providers doen daar niet moeilijk over. Wel is het nodig om als ondernemer een KVK-nummer en btw-nummer te hebben. Deze gegevens worden namelijk op de factuur vermeld.

Er zijn verschillende redenen om voor zakelijk internet te kiezen. Denk bijvoorbeeld aan de betere klantenservice. Ondernemers die met de zakelijke afdeling van de internetprovider bellen, hoeven vaak minder lang te wachten totdat ze een medewerker aan de lijn krijgen. Bovendien kan de klantenservice vaak makkelijker en sneller helpen dan bij een particuliere verbinding. Een ander voordeel dat je als zakelijke klant hebt, zijn de openingstijden van de klantenservice. Deze zijn vaak ruimer dan bij een particulier abonnement. Naast de administratieve voordelen zijn er dus ook praktische voordelen verbonden aan een zakelijk abonnement.

Extra opties bij een zakelijk internetabonnement

Bij een zakelijk internetabonnement krijgt de ondernemers bovendien extra opties die voor de particulier vaak niet af te sluiten zijn. Denk bijvoorbeeld aan extra veilig zakelijk internet. Daarnaast is het bij sommige providers mogelijk meerdere (vaste) IP-adressen te bestellen of een cyberverzekering af te sluiten tegen cybercrime. Verder bieden een aantal providers Microsoft 365-abonnementen met korting aan. Als ondernemer valt er dus te profiteren van een aantal opties met korting.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.