Koning Lodewijk Napoleon: ‘het Konijn van Holland’

0271691_napoleon-bonaparte-735431280.jpg
Napoleon Bonaparte

OMMEN – Op vrijdag 26 januari verzorgt Siem van Eeten een lezing over koning Lodewijk Napoleon, de broer van Napoleon Bonaparte, die ons land regeerde van 1808-1810. Deze rijk geïllustreerde lezing is in het Frans en vindt plaats in het Historisch Museum Ommen, aanvang 20.00 uur.

Hij en zijn vrouw Hortense waren ons door Napoleon opgedrongen als koningspaar en werden hier met de nodige argwaan ontvangen. In de loop van de tijd bleek echter dat de nieuwe koning zijn uiterste best deed om een goede koning te zijn. Hij leerde Nederlands (had wel moeite met de uitspraak), hij zorgde voor een goed bestuur en toonde grote belangstelling voor ons land en ons volk. Dit bleek onder meer door een uitgebreide reis door Overijssel en Drente waarin hij zich persoonlijk op de hoogte stelde van hetgeen zich in onze streken afspeelde en zo mogelijk verbeteringen aanbracht. Omdat hij het belang van Nederland liet voorgaan boven dat van Frankrijk besloot Napoleon hem af te zetten en Nederland in het Franse Keizerrijk op te nemen.

Tijdens de lezing wordt uitgebreid ingegaan op zijn persoon en diverse aspecten van zijn regering. Ook Ommen wordt niet vergeten… Oud-Ommenaar Siem van Eeten heeft diverse publicaties op zijn naam staan over de Franse tijd in samenwerking met het Historisch Centrum Overijssel. Toegangsprijs 7,50 euro. Voor leden en cursisten van Alliance Francaise is de toegang gratis.

 

Foto: Pixabay.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.