Het Boek van de Week

0271019_bvdw.jpg

Een nieuw jaar begint vaak met nieuwe voornemens. Zo ook bij Boek van de Week. Het nieuwe voornemen is om eens vaker een jeugdboek te bespreken. Te beginnen met wat velen als het beste kinderboek van 2023 beschouwen. Een sprookjesachtig en magisch boek over een jongen die nog geboren moet worden.

Adem

Als op een brug in Paznau een jongeman en een jonge vrouw door de sneeuwval onderuitgaan en elkaar diep in de ogen kijken, gebeurt er iets magisch. Hun mogelijke kind komt tevoorschijn. Niet dat Vaclav en Zdenka dat zelf weten. Hij wil haar graag weerzien, geeft haar een briefje met de mededeling elkaar de volgende dag weer op de brug te ontmoeten. Zij gooit het weg, loopt snel door naar het politiebureau waar ze werkt. Hun mogelijke kind, Adem is zijn (voorlopige) naam pakt het briefje op en volgt Zdenka. Spreekt haar aan, noemt haar mama, smeekt haar de volgende dag te komen.

Oplichting

De politievrouw in Zdenka ziet een oplichtingstruc in het hele gebeuren. Ze levert hem af bij de nachtopvang, geeft hem nog wat munten en keert snel terug naar haar werk. In de nachtopvang treft Adem Felix, een jongen gepokt en gemazeld door het straatleven. Adem mag hem wel, vertrouwt hem, maar helaas, Felix kent alleen de wetten van de straat en gaat er met zijn geld vandoor. Hoe nu verder?

Vrijbuiter

Er zit voor Adem niets anders op dan naar zijn toekomstige vader op zoek te gaan. Vaclav is een vrijbuiter, woont alternatief op een industrieterrein. Leidt een verborgen leven, in tegenstelling tot Zdenka hecht hij min of meer wel geloof aan het verhaal van Adem. Maar kan Adem Zdenka en Vaclav op tijd bij elkaar brengen? Hoeveel tijd heeft hij daarvoor? Kan hij extra tijd krijgen?

Tjibbe Veldkamp heeft al veel boeken op zijn naam staan, vertaalt ook veel kinderboeken uit andere talen. Met dit fantastische boek spreekt hij niet alleen kinderen aan, ook voor volwassenen is dit een geweldig boek om te lezen. Het mooie taalgebruik, de magische setting, ik zou tegen iedereen willen zeggen: lees dit boek, het is zeker de moeite waard. De zwart-wit tekeningen van Mark Janssen, met naast de titelpagina één van de spannendste momenten uit het verhaal, zijn een extra aanmoediging dit boek ter hand te nemen.

Het boek ‘De jongen die van de wereld hield‘ is aanwezig in uw bibliotheek. U kunt het boek reserveren door naar de catalogus te gaan en daar de titel van het boek in te typen. Daarvoor dient men wel lid te zijn van de bibliotheek. Bel voor meer informatie: 0529-452158 of ga naar www.bibliotheeksalland.nl

Benieuwd naar meer boeken in de rubriek Boek van de Week ga dan naar http://boekvandeweek.blogspot.nl/ en / of https://www.facebook.com/deboekenplankvanbarbra/

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.