‘Fiets ‘m d’r in’ nieuw evenement op Koningsdag in Ommen

0271598_oranjevereniging_ommen.jpg
Koningsdag 2023. Met Engelse autobussen werden scholieren naar de aubade bij Oldenhagen gebracht.

OMMEN – Geen optocht van versierde wagens, maar waterspektakel op de Vecht met ‘Fiets ‘m d’r in’. Dat is wat Ommen te wachten staat op Koningsdag, zaterdag 27 april.

Na het succes van vorig jaar met de te water lating van de nieuwe Ommer Vechtzomp heeft het bestuur van de Oranjevereniging Ommen opnieuw gekozen voor een groots evenement op de Vecht: ‘Fiets ‘m d ‘r in’. Het gaat om fietsen over het water. Wie daar niet succesvol in is, haalt onvermijdelijk een nat pak. Aan het einde van het houten parcours moeten de deelnemers een bel luiden en de snelste wint. De deelnemers worden naast het luiden van de bel en de snelste tijd ook beoordeeld op originaliteit. Fiets ‘m d’r in was ooit onderdeel van het illustere Tros tv-programma ‘Te land ter zee en in de lucht’.

Programma

Het programma voor de viering van de verjaardag van koning Willem-Alexander werd toegelicht op de jaarlijkse ledenvergadering van de Oranjevereniging Ommen. Als vanouds wordt Koningsdag 2024 geopend met klokluiden en een aubade en worden de scholieren met Engelse bussen naar Oldenhaghen gebracht. Op het feestterrein zijn weer tal van attracties en Koningsdag wordt afgesloten met spectaculair vuurwerk. Op de vooravond van Koningsdag wordt een straatparade gehouden waar iedereen aan mee kan doen en waar prijzen te winnen zijn. Deze parade met muzikale begeleiding komt in de plaats van de optocht van versierde fietsen of karren. In tegenstelling tot andere jaren, start deze niet in de nieuwbouwwijken, maar het vindt plaats in het centrum. De ouderen in Oldenhaghen, Nijenhaghen en het Vlierhuis staan een feestelijke avond te wachten op 25 april. Verder is er tussen 21 april en 28 april een fietsroute uitgezet door de versierde Ommer straten.
Tijdens de ledenvergadering werd teruggeblikt op de geslaagde festiviteiten in 2023. Ondanks dat de optocht tot het verleden behoort, kon teruggekeken worden op een geslaagd alternatief met de Vechtzomp als groot middelpunt. Dankzij het mooie weer was Koningsdag 2023 dan ook goed voor duizenden bezoekers en werd het een mooie en feestelijke dag.

Oranjevereniging 65 jaar

De ledenvergadering stemde in met de benoeming van twee nieuwe bestuursleden: Eline Hekman werd welkom geheten als nieuwe secretaris en Therésia Stobbelaar als algemeen bestuurslid. De vergadering ging ook akkoord met een geringe contributieverhoging: van 10 naar 12 euro per jaar. Als uitleg voor deze verhoging werd gegeven dat jarenlang geen contributieverhoging heeft plaatsgevonden en Ommen veel waardering heeft voor de oranjefestiviteiten. De Oranjevereniging Ommen is goed voor 2088 leden en viert dit jaar haar 65-jarig bestaan.

Tekst: Harry Woertink
Foto: collectie OudOmmen.nl

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.