Documentaire Thuus Komm’n vol spektakel in première

De hoofdpersonen

LEMELERVELD – “Áls je het doet, moet je het goed doen”, zal de Lemelerveldse Joey Rozendal gedacht hebben toen hij besloot een documentaire te maken en deze in stijl in première liet gaan.

Zaterdag zes januari was het zover; een lange rij vol met chique geklede gala-gasten (500 bezoekers) staat te popelen om over de rode loper te flaneren. Ze staan als het ware als celebrities met een glaasje bubbels in de hand te poseren voor de paparazzi om vervolgens de aangename warme residentie (uitverkocht) Reimink te betreden. Alles om de lang gevolgde dorpsgenoten op het witte doek te zien schitteren.

Geen sinecure

Ruim anderhalf jaar geleden besloot Joey Rozendal, geheel zonder ervaring, een documentaire te maken. Met Sinan Can als grote inspirator en diens wijze woorden; ‘elk probleem kan overwonnen worden’, besloot Joey het gewoon maar te doen. Het carnavalsvirus, dat zijn kameraad Mike Westemeijer reeds op jonge leeftijd leek te hebben opgelopen, intrigeerde hem dermate, dat Joey besloot dit thema als rode draad te nemen. Hij informeerde bij een (ex-)Prins Carnaval en bij enkele leden van Lemelerveldse carnavalsverenigingen of hij en zijn crew (die hij gaandeweg om zich heen verzamelde) hen een jaar lang op de huid mocht zitten en te volgen. Uit al die enorme hoeveelheid uren aan beeldmateriaal moest vervolgens een ‘beknopte’ documentaire gaan ontstaan. Dat bleek geen sinecure. Gelukkig kwam er hulp van een tweetal professionals. En om het geheel compleet te maken werd Sallander Hendrik-Jan Bökkers gevraagd een passend lied te schrijven/zingen.

Ruim een jaar lang is er door iedereen met bloed, zweet en tranen keihard gewerkt aan het eindresultaat dat nu getoond gaat worden. Tobias de Groot is de host van de avond en verwelkomt uiteraard Joey en zijn team, de hoofdpersonen in de documentaire en natuurlijk alle stijlvol geklede gasten. Onder luid applaus neemt Joey de microfoon ter hand om te vertellen over hoe één en ander tot stand is gekomen en wat er zoal aan vooraf is gegaan. Hij spreekt zijn dankbaarheid uit aan zijn vaste teamleden Simone van Eerde en Jesse Slagman, die vanaf de start samen met Joey de sprong in het diepe hebben gewaagd en gewoon aan de slag zijn gegaan. Uiteraard werden ook de experts die verderop in het proces zijn aangehaakt om het geheel te voltooien enorm bedankt. Als een ware showmaster introduceert Tobias vervolgens de hoofdpersonen Patrick Bouwmeester, Wilco Brandwacht, Moniek Reimert en Mike Westemeijer. Zij worden verwelkomd met een warm applaus. Speciale dank ging naar hen uit voor het toelaten van de camera’s in hun bestaan. Hierna was het tijd om de lichten te doven, de snaveltjes te sluiten en de documentaire te gaan aanschouwen.

Adembenemend

Het resultaat is adembenemend. De saamhorigheid is voelbaar; samen is er zoveel te bereiken. Alle neuzen dezelfde kant op. Niet lullen maar poetsen, gewoon de handjes laten wapperen. De beelden zijn veelzeggend, de muziek toepasselijk. Lemelerveld op z’n puurst, dat voelt gewoon als ‘Thuus komm’n’. Bij de aftiteling volgt een staande ovatie. Het was perfect! De volgende middag gaat de documentaire nogmaals in première, zodat het hele dorp de kans heeft het geheel te aanschouwen. Tobias heeft dankwoorden voor alle initiators, medewerkers, personeel, gasten etc. en draagt de microfoon over aan ‘DJ Team Het Einde’. Dan gaan de glamoureuze voetjes van de vloer op de ‘noa sever oamp’. Polonaises van galajurken en smokings trekken door de residentie. De stiletto’s gaan uit, want op hakken kun je niet hakkûh. De stemming is opperbest, de drankjes vloeien rijkelijk en na welgemeende felicitaties aan Joey, crew en hoofdrolspelers, is het in de vroege uurtjes voor iedereen een moe maar voldaan: heerlijk ‘Thuus Komm’n’!

Zien!

Wie nieuwsgierig is kan de documentaire bekijken op zaterdagavond 3 februari om 20.00 en om 23.00 uur en op zondagmiddag 4 februari om 14. 00 uur op RTV Oost. In de week voor de uitzending zullen de makers te zien zijn in diverse shows op RTV Oost. Ook zal er een reportage van 10 minuten over de documentaire en de première in beeld worden gebracht door het KRO-NCRV programma Carnavalshart. Dit zal worden uitgezonden 6 februari rond de klok van 19.00 uur op NPO 2. Dit programma wordt ook op Omroep Brabant, L1 en RTV Oost uitgezonden. Verder is er de podcast ‘de Nedersaksen’ en wordt er een theatertour filmfestivaltour opgestart waarin de documentaire vertoond gaat worden (incl. een Q&A met de maker(s)). Kijk voor de data op

www.tsdfoundation.eu

Tekst: Moniek Diepman

 

De makers

 

0271715_Thuus.jpg
Opnames Carnvalshart – KRO NCRV

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.