Van der Weg uitvaartzorg al vijftien jaar een begrip in Ommen

0269909_Van_der_Weg_uitvaart.jpg

‘Een uitvaart moet recht doen aan de persoon’

OMMEN – Het kan vreemd lopen in een mensenleven. We gaan meer dan vijftien jaar terug in de tijd. Bertus Wolf werkt in de administratie van een metaalbedrijf, terwijl echtgenote Joyce de eerste stappen zet in de uitvaartbranche. “In eerste instantie in de begeleiding na een sterfgeval, maar al snel kwam er meer bij kijken en had ze assistentie nodig”, put Bertus uit zijn geheugen.

“De eerste rouwauto werd aangeschaft en mijn hulp was steeds vaker gewenst. Ik kreeg van mijn werkgever alle ruimte om haar bij te staan, maar op een gegeven moment werd het teveel. Je kunt je tijd maar een keer besteden. We besloten in de uitvaartbranche verder te gaan, onder haar meisjesnaam Van der Weg Uitvaartzorg. Zo stond het startende bedrijf ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en dat hebben we maar zo gelaten.” In een kleine stad als Ommen is mond-tot-mondreclame erg belangrijk. We kregen goede reacties en recensies. Mijn dochter Laura kwam in het bedrijf, net als haar levenspartner Mees Verboom en uiteindelijk zagen we ons genoodzaakt steeds meer personeel en zzp’ers in te schakelen.

Inleven en verplaatsen

Het bedrijf is in vijftien jaar uitgeroeid tot een begrip en vertrouwd adres in de uitvaartbranche. Na een aantal verhuizingen zetelt Van der Weg Uitvaartzorg momenteel in een modern pand aan de Veldkampweg 3 en telt ondertussen acht medewerkers, waaronder Berna Poelarends. Na een opleiding tot uitvaartleider te hebben gevolgd, sloot de voormalige kapster zich aan bij Van der Weg Uitvaartzorg. “Ik heb geleerd om te ontzorgen”, vertelt Berna. “Er komt naast de emotie nogal wat kijken wanneer een dierbare sterft. Naast voor de hand liggende zaken als rouwkaarten regelen en een eventuele advertentie in de krant zetten, bespreek je de wensen van nabestaanden en overledene. Hoe en waar wil je de laatste eer bewijzen, de locatie van de plechtigheid. Onze taak is dat je degene die achterblijven vanuit je vakmanschap helpt en adviseert. Je moet je kunnen inleven en verplaatsen.”

“Op het moment dat ze hier binnenstapte, wist ik: die moet ik hebben”, vertelt Bertus. “Ze is geknipt voor dit werk. Past perfect in ons team. Uiteindelijk zijn goede werknemers het kapitaal van je bedrijf. Het laatste afscheid moet recht doen aan de persoon. Wel respectvol, maar het hoeft naar mijn idee niet standaard met een dienst in de kerk en daarna naar het kerkhof of het crematorium. Waarom niet in het café, wanneer het iemand betreft die dagelijks langskwam voor een borrel, of graag een biljartje kwam leggen.” In die geest werd ook de condoleance van de onlangs overleden lokale politicus Gerrit de Jonge gehouden in de HMH, de muziekhal naast het café.

Lokale bedrijven

“Het gaat om het leveren van maatwerk”, vult Bertus aan. “We hebben contacten met lokale bedrijven en ondernemers, die ons daarin bijstaan. Alle collega’s komen uit de streek. Zij kennen de mensen, de gebruiken en verstaan de taal. Dat vinden we belangrijk. Een afscheid van iemand die je dierbaar is doe je maar een keer. Dat moet raak en respectvol zijn. Volledig naar wens. Zo hebben we een uitgebreid kistendepot. Ook worden we ingehuurd door andere uitvaartleiders om de verzorging van overledenen op ons te nemen en staatsie te rijden, dat is een chauffeur met auto leveren op de dag van de uitvaart. Ons werkgebied is niet alleen Overijssel, maar ook Drenthe en Groningen. Ik zie het zo: je moet meeleven, maar niet meehuilen. Onze taak is om te ontzorgen. Er komt veel op je af wanneer een dierbare komt te overlijden, maar er kan te allen tijde gebeld worden. Wij staan paraat, met woord en daad.”

De uitvaartondernemer weet waar hij over praat en moest iets meer dan een maand geleden afscheid nemen van zijn echtgenote Joyce, de grondlegger van de huidige onderneming. “Je bent een professional in deze branche. Denkt het goed voor elkaar te hebben. Een familiebedrijf. Prima werknemers. Vier auto’s. Je gaat met de tijd mee, we hebben zelfs een elektrische auto en dan valt je steun en toeverlaat weg. Dat is een bikkelhard gelag. Maar Joyce wilde per se dat we stil stonden bij ons 15-jarig bestaan. Met haar laatste wens in gedachten hebben we het ook gevierd, met een lach en een traan.”

www.vanderweguitvaart.nl

Tekst/Foto: Willem Lampe

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.