The New American Farmers uit Dalfsen blazen oude kersthit van Chuck Berry nieuw leven in

0269992_Ren_ren_Roelof.JPG
Gitarist ‘Cigar Box Henri’ Grootenhuis (links) en bassist Albert Siemers in het oefenhok van de New American Farmers waar zowel de kerstsong als de nummers voor en nieuwe cd zijn en worden opgenomen.

DALFSEN – Met zijn band The New American Farmers heeft Dalfsenaar Henri Grootenhuis een kerstnummer opgenomen. Een bewerking van een heel oude kersthit van Chuck Berry, die Grootenhuis zelf voorzag van een tekst in Sallands dialect. Het nummer, voorzien van een professioneel ogende videoclip in animatiestijl, doet het momenteel goed op de regionale radio- en tv-zenders en de band hoopt dat er ook landelijk wat aandacht voor is.

Het nummer heet Ren Ren Roelof en is een vrije dialectcover van Run, Run Rudolph, een kerstsong van Chuck Berry uit 1958, waarbij de naam natuurlijk verwijst naar het rendier dat de arreslee van de kerstman voorttrekt. Die klassieke rock ‘n’ roll-sound is natuurlijk ‘kat in ’t bakkie’ natuurlijk voor Grootenhuis, die in de wijde regio ook bekendheid geniet als Cigarbox Henri. Want de gitarist is al sinds jaar en dag promotor van de zogeheten cigarbox-muziek: een enigszins primitief klinkende rock ‘n’ roll-stijl die (mede) tot stand komt via zelfgebouwde gitaren. Die gitaren zijn in de basis gemaakt van oude sigarenkisten, die als klankkast fungeren voor de snaren die er overheen zijn gespannen. Maar er zijn ook veel andere gebruiksvoorwerpen die een nieuwe muzikale bestemming kunnen krijgen. Als ze maar als klankkast kunnen fungeren en een beetje goed in de hand liggen.

Muzikale kerstgroet

Cigarbox Henri en The New American Farmers timmeren al jaren aan de weg. Ze maakten met hulp van enkele andere muzikanten met ‘Old man on the front porch’ enkele jaren geleden zelfs een heuse rockmusical, waarvan de muziek ook op cd verscheen. Het idee voor een goed opgenomen kerstnummer ontstond tijdens de opnamen van hun tweede CD. “Sinds de coronatijd maken we er een gewoonte van om onze fans te verblijden met een muzikale kerstgroet”, legt Henri Grootenhuis uit. “We speelden dan een bestaand kerstnummer in een eigen arrangement en vaak ook een eigen tekst en maakten daar een eenvoudige videoclip bij. Het resultaat mailden we naar vrienden en bekenden.”
Dit jaar ging dat iets anders. “Omdat we de afgelopen weken nieuwe nummers opnamen voor een cd, stond goede opname-apparatuur in ons oefenhok”, aldus Grootenhuis. En dus pakten ze de zaken wat professioneler aan. Naast een goed klinkende opname maakten ze er een videoclip bij in tekenfilmstijl, waarin stripfiguurtjes het nummer ten gehore brengen. De animatieclip is het werk van Farmers-bassist Albert Siemers uit Zwolle, die hobbymatig filmpjes maakt. “Met een bepaald computerprogramma kun je stripfiguurtjes allerlei bewegingen laten uitvoeren”, vertelt hij. “Niettemin heeft het me toch wel enkele honderden uren gekost om het te perfectioneren.”

Toenemende belangstelling

Lokale en regionale radio- en tv-stations reageerden al enthousiast en hebben het nummer opgepakt. Die bijval bracht The New American Farmers – naast Grootenhuis en Siemers gevormd door zangeres Petra Klaver en drummer Paul Schuurman – op het idee om het nummer ook landelijk onder de aandacht te brengen. “Of ze er ook echt wat mee doen, blijft altijd afwachten, maar we weten in elk geval dat het nummer bij enkele omroepen is doorgezet naar DJ’s en programmamakers.” Aan de overige opnamen wordt nog geschaafd. Ze moeten leiden tot een nieuwe CD, die waarschijnlijk pas komend voorjaar verschijnt. “Cigarbox-muziek is en blijft natuurlijk een nichemarkt, maar we merken wel dat de belangstelling toeneemt”, aldus de Dalfsenaar, die elke kans aangrijpt om dit soort muziek te promoten. Regelmatig laat hij bezoekers van beurzen en festivals zelf hun eigen instrument bouwen.

De videoclip van Ren Ren Roelof is te zien op het YouTube-kanaal en de Facebookpagina van The New American Farmers.

Tekst/Foto: Hans Keesmaat

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.