Nieuwste De Darde Klokke over de Brink en een stipte schooljuf

0269054_Darde-Klokke_1.jpg
1969. De Brugstraat waar vrachtwagens zich vanaf de Vechtbrug door de smalle straat moesten wurmen. Rechts de winkel van horlogemaker Gerrit van der Kolk. Aan de andere kant kwam na het gemeentehuis de winkel van bakkerij Sonnenberg.

OMMEN – De nieuwste uitgave van het historisch tijdschrift De Darde Klokke (209) staat weer bol van verhalen met een link naar de Ommer historie. Zo is er een verhaal over de Zevensprong op de Brink in Ommen en aan bod komt de Ommer woonwijk De Zeelheldenbuurt. Verder een verhaal over juffrouw Mulder, de meest bekende onderwijzeres van de school in Witharen.

Ook een aangrijpend verhaal over verzetsstrijder Jan Veldkamp. Hij zit tijdens de Tweede Wereldoorlog in het verzet en trouwt met het Ommer meisje Tjitske ten Tooren. Veldkamp wordt gevangen genomen als plaatselijke commandant van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten. In het gevangenkamp maakt hij nog wel de bevrijding mee van Nederland, maar overlijdt door ziekte op 1 juni 1945.

Brugstraat

De lezers worden weer aan de hand meegenomen door (oud)Ommen. Dit keer de Brugstraat waar de herinnering is dat vrachtwagens zich moesten wurmen vanaf de Vechtbrug door de smalle straat. Rechts had je als eerste de winkel van horlogemaker Gerrit van der Kolk, verder bakker Stevens en schoenmaker Van Kesteren. Aan de andere kant kwam na het gemeentehuis de winkel van bakkerij Sonnenberg. Ook het ontstaan van de Zeeheldenbuurt komt aan bod, een woonwijk met straatnamen genoemd naar Nederlandse zeehelden. De eerste steen werd gelegd op 19 april 1955. De eerste acht woningen werd gebouwd aan de Piet Heinstraat. Het was tevens het begin van de eerste grootschalige nieuwbouw in Ommen.

Juffrouw Mulder

Verder een uitvoerig verhaal over ‘Juffrouw’ Mulder (1914-2000) die maar liefst 32 jaar als onderwijzeres verbonden was aan de christelijke lagere school (voorheen ‘School met den Bijbel’) in Witharen. Ze kwam in 1947 vanuit het Drentse Elim en nam afscheid bij het bereiken van haar pensioengerechtigde leeftijd in 1979. Juffrouw Aagtje Mulder was een begrip in Witharen. Verschillende generaties heeft ze de eerste beginselen bijgebracht van lezen, schrijven, taal en rekenen. Juffrouw Mulder hield van werken, maar dat moesten haar leerlingen ook doen. Gedrag en vlijt werden niet voor niets op het rapport vermeld. Ze woonde in Ommen en kwam eerst met de fiets naar school. Maar de meeste oud-leerlingen herinneren zich dat ze met de DAF 32 Daffodil naar school kwam, een auto waar ze niet al te goed mee om kon gaan.

Dorpshotelletje

In de jongste uitgave van De Darde Klokke de lange weg naar de oplossing van een puzzel. Waar stond in Ommen het gezellige dorpshotelletje aan De Brink waar op het plein de Zevensprong werd gespeeld? Een oud verhaal bracht Ommenaren in verwarring. Maar na grondig speurwerk is de puzzel opgelost. Het blijkt te gaan om het Vrijthof en met het hotelletje werd Het Zwarte Paard bedoeld.
Abonnees van de kwartaaluitgave van De Darde Klokke krijgen het tijdschrift thuis toegestuurd. Losse nummers van de speciale editie De Darde Klokke zijn te koop bij Read Shop aan de Kruisstraat 3 in Ommen.

Tekst: Harry Woertink

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.