Martijn zoekt info over oude brandweerwagen van Ommen

0268991_Brandweerauto_oldtimer.jpg
Van schroot tot pronkjuweel: brandweerman Martijn Meijer uit Beerta redde met hulp van zijn vader een oude brandweerwagen die ooit dienst deed in Ommen van de schroothoop. De meesterherstellers knapten de bluswagen op tot pronkstuk en zijn nu op zoek naar de historie van deze oldtimer.

OMMEN – Martijn Meijer wist als klein jochie al wat hij later wilde worden: brandweerman was zijn grote droom. De 37-jarige inwoner van Beerta wist zijn droom waar te maken, maar voor de Oost-Groninger hield het niet op bij oefenen, uitrukken, blussen en allerlei andere hand- en spandiensten verrichten. Alles wat met de brandweer te maken had mag rekenen op zijn warme belangstelling.

Het is meer passie dan hobby. In 2018 kreeg de brandweerfanaat de mogelijkheid om een brandweerwrak te kopen, model Commer R541. Het brandweermuseum in Sappemeer zag geen heil in het opknappen tot museumstuk. Meijer en zijn vader raapten de handschoen en gingen aan de slag. In 2020 werd gestart, nu, eind 2023 is de restauratie voltooid en is het stuk schroot omgetoverd in een pronkstuk, een oldtimerjuweel. Nu is Martijn op zoek naar de geschiedenis van de blusauto, want de historie vertoont zwarte gaten.Erbarmelijke staat

“In 1954 nam brandweer Ommen een Commer R541 brandweerwagen in gebruik”, vertelt de man achter de herrijzenis van het vehikel. “Wat we weten is dat het voertuig lang geleden is gebouwd door de brandspuitenfabriek Van Bergen te Heiligerlee, in samenwerking met de firma Reichert uit Duitsland. Het voertuig heeft voor zover bekend tot 1968 dienst gedraaid in Ommen. Wat er tussen 1968 en begin jaren ‘90 met het voertuig is gebeurd, is ons niet bekend. Het enige dat we weten is dat het voertuig in particulier bezit kwam van de heer Egges uit Winschoten. Die ging er mee naar de Oldtimershows, onder andere in Beerta. Vanaf 2002 stond het voertuig in een oude boerenschuur in Nieuw-Beerta. Helaas stond de auto onder een zeil en een lekkend dak, waardoor de staat van de carrosserie in recordtijd achteruit holde. In 2017 werd besloten om de Commer aan het brandweermuseum in Sappemeer te schenken. Deze zagen vanwege de erbarmelijke staat geen heil en toekomst in het voertuig, waardoor wij de mogelijkheid kregen om de brandweerwagen in 2018 te kopen en te redden van de schroothoop.”Revisie

Wat volgde was een complete restauratie. Technisch gezien werd de motor gereviseerd, de luchtketels en remmen vernieuwd en er werden zes nieuwe banden gemonteerd. “Ik heb het karwei voornamelijk met mijn vader aangepakt. Inderdaad, er waren momenten dat ik dacht: waar zijn we aan begonnen, maar dan is het even de boel terzijde schuiven, drie keer slikken en daarna de klus weer oppakken. In 2020 zijn wij gestart met het restaureren van de carrosserie en het voertuig is nu zo goed als klaar. We zijn van plan om komend voorjaar het voertuig aan te melden bij de RDW om het ‘slapend kenteken’ te laten activeren. Omdat er bij ons vrij weinig bekend is over de historie van de Commer zijn wij op zoek naar documentatie, foto’s en ander beeldmateriaal. Wij hopen dat dit in of rondom Ommen nog ergens bekend is.”
Mochten er mensen zijn die informatie, documentatie of beeldmateriaal hebben van de Commer, dan kunnen ze contact opnemen met Martijn Meijer, per email martijn_m_6@hotmail.com of telefonisch 06-83249121. 

Tekst: Willem Lampe

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.