Leerlingen De Zaaier steken handen uit de mouwen tijdens Boomfeestdag

0268996_Boomplantdag_2.JPG
Leerlingen van basisschool De Zaaier staken afgelopen donderdag de handen uit de mouwen om met begeleiding van medewerkers van de gemeentelijke buitendienst een aantal bomen te planten in de Haagwinde in Nieuwleusen.

NIEUWLEUSEN – Leerlingen van groep 5 en 6 van CBS De Zaaier uit Nieuwleusen gingen donderdag rond het middaguur aan de slag om bomen te planten in de Haagwinde. Dat alles als onderdeel van de Nationale Boomfeestdag. Wethouder Jan Uitslag gaf leiding aan de operatie, in samenwerking met de kinderen en medewerkers van de buitendienst van de gemeente Dalfsen.

De Nationale Viering Boomfeestdag, zoals het begrip officieel wordt aangeduid, is al tientallen jaren de start van het Boomfeestseizoen. Rond deze tijd is de grond het meest geschikt om jonge bomen te planten, die in de navolgende jaren tot volle wasdom komen. Elk jaar worden andere scholen uitgekozen voor het karwei en ditmaal was het de beurt aan de leerlingen van De Zaaier. “Vroeger was de Boomfeestdag echt één dag”, zegt Martijn Dijkman, regisseur groen bij de gemeente Dalfsen. “Maar tegenwoordig wordt het over een iets langere periode uitgespreid, dit jaar vanaf 15 november.” Leerlingen van Het Kompas namen ruim twee weken geleden al de schop ter hand voor het planten van bomen in hun omgeving.

‘Opgroeien met bomen’

Op de voorafgaande ochtend hadden Dijkman en medewerkers van de buitendienst al tekst en uitleg gegeven op school, terwijl er ook in het onderwijs op De Zaaier al aandacht was besteed aan de noodzaak van het planten en onderhouden van bomen. Met name hun bijdrage aan de leefbaarheid van de omgeving kwam daarbij ter sprake.
Het doel van Stichting Nationale Boomfeestdag is om kinderen van groep zes in heel Nederland meer inzicht, kennis en begrip voor bomen te geven. De leerlingen mochten in de bomen ook papieren tekstballonnetjes ophangen waarop ze hun wensen uitspraken voor behoud van het groen in hun omgeving. Ze dragen bij aan een gezond klimaat, meer biodiversiteit en ze zorgen voor kleur en sfeer in de omgeving. Dat hangt samen met het thema van dit jaar: ‘Opgroeien met bomen’. Algemeen wordt aangenomen dat kinderen die opgroeien in het groen meer bewegen, minder stress ervaren en schonere lucht inademen.

Tekst/Foto: Hans Keesmaat

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.