KNVB reikt certificaat ‘lokale jeugdopleiding’ uit aan FC Ommen

OMMEN – Hoog bezoek in clubgebouw Weerkomm’n, het kloppend hart van FC Ommen. Op woensdag 20 december kreeg de voetbalclub een bestuurder van de KNVB (Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond) op bezoek. Arie Oeseburg kwam namens de voetbalbond het certificaat ‘lokale jeugdopleiding’ uitreiken aan de club. Een signaal dat de vereniging op de goede weg zit en het opleiden en begeleiden van jeugdvoetballers uiterst serieus oppakt.

Het streven van de jeugdcommissie van FC Ommen is om de jeugdopleiding constant te verbeteren en van nieuwe impulsen te voorzien. Dit gebeurt onder andere door samenwerkingen met BVO’s (FC Twente/Heracles) en voetbalinitiatieven zoals Talententeam Reggestreek en het aanbieden van KNVB-cursussen, zoals trainersopleidingen en sessies ‘positief coachen’ aan trainers en begeleiders.

Actieve certificering

De eerste samenwerking van de jeugd van OZC en OVC ’21, de voorlopers van FC Ommen, mondde uit in JCO (Jeugd Combinatie Ommen). Aansluitend werd een behoorlijke slag gemaakt in het verder verbeteren van het lokale jeugdvoetbal. Om na de definitieve fusie en de verrijzing van FC Ommen een volgende stap te maken besloot de jeugdcommissie om het kwaliteit- & Performance Programma van de KNVB/NMC Bright te volgen. Dit is ontwikkeld om verenigingen te ondersteunen met (voetbaltechnisch) jeugdbeleid. De focus ligt op het doorlichten en ontwikkelen van jeugdopleidingen, waarbij clubs een certificaat kunnen behalen op één van de vier ambitieniveaus (lokaal, regionaal, nationaal of internationaal). Het geeft clubs handleidingen en aanbevelingen om de jeugdopleiding te ontwikkelen, te verbeteren en verder te optimaliseren. “De jeugd heeft tegenwoordig veel te kiezen”, gaf Arie Oeseburg, vertegenwoordiger van de KNVB aan. “Er zijn op sportgebied vele alternatieven. Dus zorg dat je alle voorwaarden zoals veld, organisatie, accommodatie en kader voor elkaar hebt. Een certificaat krijg je niet zomaar, die moet je verdienen. Gedurende het proces, blijft de vinger aan de pols en wordt continu gekeken naar zaken als organisatie, opleidingsvisie, missie, trainers en staf, doelstellingen en voorzieningen.”
In een traject van ongeveer een jaar en sessies met vertegenwoordigers van de voetbalbond heeft FC Ommen het certificaat ‘lokale jeugdopleiding’ verdiend. Het getuigschrift werd door Oesburg uitgereikt aan Jos Reinders, bestuurslid voetbalzaken. Daar gaat dus een mooi lijstje omheen en krijgt een prominent plekje in de bestuurskamer van clubgebouw Weerkomm’n. FC Ommen is nu een van de 130 clubs in Nederland met een actieve certificering, iets waar de club en vooral de direct betrokkenen trots op zijn. Zie www.fcommen.nl
Tekst/Foto: Willem Lampe

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.