Inloopavond Gebiedsvisie Zwolle-Staphorst-Dalfsen-Zwartewaterland

0269029_Landbouw_en_kleine_sloot_koeien_klein.jpg

DALFSEN – Op dinsdagavond 12 december houden de vertegenwoordigers van de bewoners- en belangenorganisaties en samenwerkende overheden een inloopavond over de ‘Gebiedsvisie in wording’ voor het landelijk gebied tussen Zwolle, Staphorst, Dalfsen en Hasselt, het gebied rond Hessenpoort, ten noorden van de Vecht.

De locate is Hotel Restaurant Het Roode Hert, Hessenweg 41 in Dalfsen. Vanaf 19.00 uur tot 22.00 uur is er een informiatemarkt. Ieder halfuur (vanaf 19.30 tot 21.00 uur) is er in een aparte ruimte een korte presentate over gebiedsvisie in wording.

Waarom een gebiedsvisie?

Uitbreiding van het industriegebied Hessenpoort, het plaatsen van windmolens, woningbouw, mogelijk een railterminal, veranderingen in de landbouw en zoveel meer. Er komt veel af op het landelijk gebied tussen Zwolle, Staphorst, Dalfsen en Hasselt, het gebied rond Hessenpoort, ten noorden van de Vecht. Dit heeft invloed op de leefbaarheid van dat gebied en hoe om te gaan met de ondernemerskansen voor agrariërs en/of ontwikkelruimte agrarisch gebied. Het gebied valt onder vier verschillende gemeenten, waar de verschillende overheden, maar ook de provincie Overijssel en het waterschap Drents Overijsselse Delta, hun eigen afwegingen maken. Er is nu geen overkoepelende ruimtelijke visie voor het gebied. Zes bewoners- en belangenorganisaties hebben in 2022 aan de overheden gevraagd om de regie op de ontwikkeling van het gebied te nemen én om daarbij de bewoners en gebruikers meteen te betrekken.

Samenwerking

In 2023 zijn de belangen- en bewonersorganisaties, provincie, gemeenten en het waterschap samen gestart met het opstellen van een gebiedsvisie. In een aantal werkplaatsen wordt gewerkt aan de inhoud van de gebiedsvisie. In een aantal werkplaatsen met vertegenwoordigers van bewoners en overheden, is gesproken over de kwaliteiten van het gebied. Wat is de aard van het gebied, wat is de cultuur en welke plekken zijn bijzonder. Ook is gesproken over de ontwikkelingen die op het gebied afkomen en welke plekken en kwaliteiten zoals leeĩaarheid daaronder kunnen lijden. Gezamenlijk zijn een aantal thema’s benoemd, waar de gebiedsvisie zich op gaat richten. De visie is dus nog niet klaar maar geinteresseerden worden tussentijds geinformeerd en erbij betrokken.
Op de inloopbijeenkomst wordt aan bezoekers en belangstellenden gevraagd mee te denken over de kwaliteiten van het gebied. Er wordt informatie gegeven over wat er op het gebied afkomt en de actuele stand van zaken van de ontwikkelingen. Ook kunnen bezoekers meegeven hoe men aankijkt tegen de thema’s en dilemma’s waaraan de gebiedsvisie aandacht schenkt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.