Gemeente ondertekent prestatieafspraken 2024 met woningcorporaties en huurdersverenigingen

0269333_Prestatieafpraken.jpg
V.l.n.r.: René Brouwer vice-voorzitter van Huurdersorganisatie Vechtdal (HOV) Robert Waarsing directeur-bestuurder VechtHorst Martijn Rink directeur bestuurder Vechtdal Wonen wethouder André Schuurman en Pieter Brattinga voorzitter TOEK.

 

DALFSEN – De gemeente Dalfsen, Woonstichting VechtHorst, Vechtdal Wonen, Huurdersvereniging TOEK en Huurdersorganisatie Vechtdal hebben op 4 december samen de prestatieafspraken 2024 ondertekend. Volgend jaar zetten de partijen zich vol in voor versnelling van de bouw van sociale huurwoningen en hebben ze gezamenlijk aandacht voor huurders die moeite hebben om zichzelf te redden. Daarnaast hebben de partijen afspraken gemaakt over onder meer betaalbaarheid, doorstroming en duurzaamheid.

Het versnellen van woningbouw is opnieuw een belangrijk thema in de prestatieafspraken. Met deze afspraken geven de vijf partijen uitvoering aan de Woondeal West-Overijssel. VechtHorst en Vechtdal Wonen verwachten volgend jaar respectievelijk 84 en 15 woningen te bouwen. Daarnaast willen de partijen de beschikbaarheid vergroten door doorstroming te bevorderen. De gemeente betrekt de provincie voor de inzet van een doorstroomcoach.
Wethouder André Schuurman licht toe: “We zoeken blijvend naar mogelijkheden om de nieuwbouwplannen te intensiveren en te versnellen. Daarom hebben we afgesproken dat we naast de 99 geplande huizen inzetten op nog eens 100 extra huizen. Daarbij nemen we volgens onze woonvisie bij nieuwbouw 30% sociale huur op.”

Wonen, welzijn en zorg

De partijen delen met elkaar zorgen over de leefbaarheid in sommige buurten en wijken. Ze willen deze versterken door de inzet van buurtgericht werken. Daarbij werken ze samen met bewoners, zorg- en welzijnsorganisaties en politie om mensen die dat nodig hebben te kunnen ondersteunen. Het actief betrekken van bewoners bij het werk en de plannen in de buurt zorgt ervoor dat de wensen en plannen beter op elkaar aansluiten. “Alle partijen zijn aan zet om ervoor te zorgen dat iedereen in de gemeente Dalfsen op een prettige manier kan samenleven”, zegt Robert Waarsing, directeur-bestuurder van Woonstichting VechtHorst. “Daarom staat samenwerking voor ons centraal in deze afspraken, zowel met elkaar als met de bewoners en andere samenwerkingspartijen. We bouwen de bestaande samenwerking volgend jaar verder uit, waarbij iedereen zijn eigen rol oppakt.”

Schulden voorkomen

Een betaalbare woning voor huishoudens met een laag inkomen en energiearmoede beperken. Dat is de doelstelling van de partijen op het gebied van betaalbaarheid. Ze zetten in op individuele aandacht en voorlichting, onder meer door vroegsignalering van schulden. In 2024 evalueren ze het bestaande convenant Vroegsignalering. Daarnaast gaat de gemeente actief (een) energiecoach(es) werven. Ook met verduurzaming van huizen willen de corporaties bijdragen aan lagere woonlasten; het financiële voordeel dat verduurzamen kan opleveren, komt ten goede aan de bewoners.
TOEK-voorzitter Pieter Brattinga is tevreden over de afspraken: “We hebben in de afgelopen jaren gezien dat huurders financieel onder druk kwamen te staan door de stijgende inflatie en de stijgende energielasten. Het is noodzakelijk dat hier aandacht voor is om zoveel mogelijk te voorkomen dat mensen financieel door het ijs zakken.”

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.