Gemeente Dalfsen verbreedt gesprekken over aardgasvrij wonen

0270533_Gemeentehuis_Dalfsen1.jpg

DALFSEN – In de gemeente Dalfsen worden woningen verwarmd met aardgas. Dat gaat veranderen, Nederland en dus ook de gemeente Dalfsen stapt over op duurzame energie. Dit is een belangrijke afspraak met alle landen van de wereld, met als doel om steeds minder fossiele brandstoffen zoals aardgas te gebruiken. De overstap vermindert de uitstoot van CO2 en luchtvervuiling. In 2022 is de gemeente Dalfsen gestart met gesprekken met inwoners van Dalfsen Centrum en Polhaar. Deze gesprekken worden uitgebreid met inwoners van de wijken Pleijendal, Westerbouwlanden en Ruitenveen.

Netbeheerder Enexis heeft aangekondigd dat ze onderhoud en versterking van het elektriciteitsnet gaat uitvoeren in de buurten Pleijendal, Westerbouwlanden en Ruitenveen. Deze werkzaamheden worden gestart in 2025. Met de versterking van het elektriciteitsnet is het belangrijk om vooruit te denken en te kijken naar welke duurzame techniek kan worden toegepast. Dit voorkomt dat Enexis mogelijk te veel of te weinig kabel aanlegt. Daarom ontvangen bewoners van de buurten Pleijendal, Westerbouwlanden en Ruitenveen in Dalfsen begin 2024 een uitnodiging voor een bijeenkomst over aardgasvrij wonen. In deze bijeenkomst wordt de specifieke situatie toegelicht en kunnen door bewoners vragen gesteld worden over de overgang naar duurzame energie.

Dalfsen Centrum en Polhaar

Sinds 2022 is gemeente Dalfsen in gesprek met de buurten Dalfsen Centrum en Polhaar om te komen tot een plan voor aardgasvrij wonen. Met klankbordgroepen uit de beide buurt en drie pilotwijken moet eind 2024 een wijkuitvoeringsplan opgeleverd worden. Voor alle andere buurten is de individuele elektrische oplossing het beschikbare alternatief voor aardgas, denk aan een warmtepomp. Vanwege het gebrek aan warmtebronnen binnen de gemeente zoals bijvoorbeeld waterstof en biogas zijn er weinig andere mogelijkheden voor duurzame verwarming.

Transitievisie Warmte

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.