Eerste in Salland geproduceerde biobased isolatiematerialen nu verkrijgbaar

0269988_Biobased.jpg
Richard Schippers (Bouwcenter Schippers) Loraine Westerneng (Greeninclusive) Robert Oosterlaar (loonwerkbedrijf Gefelman) en Pierre Wouters (Greeninclusive) laten de hempwool zien.

DALFSEN – De eerste biobased isolatiematerialen die in het afgelopen jaar door Sallandse agrariërs zijn geteeld, zijn vanaf nu te koop bij Bouwcenter Schippers in Dalfsen. In de komende tijd zullen de eerste woningen in de regio ermee worden verduurzaamd.

Het vloeit allemaal voort uit het samenwerkingsverband Samen Biobased Bouwen in Salland. Die heeft tot doel om een complete keten te creëren: van het produceren van duurzame grondstoffen op het land tot het realiseren van energiezuinige panden.

Het afgelopen jaar heeft het bedrijf GreenInclusive in Salland samen met drie lokale agrariërs meer dan tien hectare hennep geteeld, waarvan duurzame bouwmaterialen worden gemaakt. Bouwcenter Schippers heeft besloten om hempwool, de hennep isolatieproducten van GreenInclusive, op te nemen in haar assortiment. De eerste bestellingen zijn al binnen, waaronder die van een lokale woningcorporatie. Willem Rienks, van Samen Biobased Bouwen in Salland: “Deze keten in Salland is een voorbeeld van hoe lokale ketensamenwerking kan leiden tot concrete duurzame bouwprojecten. Het ondersteunt niet alleen onze regionale doelen, maar creëert ook nieuwe perspectieven voor onze agrarische sector.”

Grefelman

De teelt van vezelhennep wordt de komende jaren samen met Sallandse agrariërs uitgebreid. Hiervoor is een samenwerking aangegaan tussen loonwerkbedrijf Grefelman uit Luttenberg en GreenInclusive. Grefelman zal de teeltbegeleiding en de werkzaamheden verzorgen. GreenInclusive biedt garantieafname voor de grondstoffen tegen een vooraf afgesproken prijs. Pierre Wouters, operationeel directeur van Greeninclusive: “Wij vinden het belangrijk om agrariërs vooraf zekerheid te kunnen geven over opbrengsten. Tegelijkertijd helpt het ons om met deze lokale grondstoffen Hempwool te kunnen maken en deze in samenwerking met Bouwcenter Schippers beschikbaar te stellen. Doordat het eindproduct in de regio wordt toegepast, kunnen we ook de teelt van vezelhennep de komende jaren in Salland uitbreiden samen met Grefelman.”

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.